Sigrid Kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 mei 2021 door Redactie

Kaag geeft foute informatie over bezoek aan familie slachtoffer (17) Palestijnse terreuraanslag

Opnieuw een zeer pijnlijke situatie voor demissionair minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking. De leider van D66 zei vorige week desgevraagd dat de Nederlandse ambassadeur in Israël op bezoek is geweest bij de familie Shnerb naar aanleiding van de tragische dood van hun 17-jarige dochter Rina. Dit blijkt niet te kloppen, zo blijkt uit navraag van De Telegraaf.

De 17-jarige Rina Shnerb kwam vorig jaar tijdens een bomaanslag op haar en haar familie om het leven. Haar vader en haar 19-jarige broer raakten zwaar gewond bij de aanslag. Later bleek dat twee terroristen die bij de aanslag betrokken waren op de loonlijst stonden van een Palestijnse boerenorganisatie waar Sigrid Kaag subsidie aan gaf namens Nederland. Concreet betekent dit dat de twee terroristen deels betaald werden met Nederlands geld.

Nederlandse ambassadeur
Vorige week vroeg een journalist van Ongehoord Nederland aan Kaag of ze inmiddels excuses heeft aangeboden aan de familie Shnerb: "De Nederlandse ambassadeur is op bezoek geweest bij de familie”, was, het korte antwoord van de demissionair minister. "Het Nederlandse kabinet financiert al tien jaar deze organisatie. Er is nu een intern onderzoek op basis van mogelijke aantijgingen dat de financiering anderszins gebruikt zou zijn. Meer kan ik er niet over zeggen. Er komt een brief over naar de Kamer.”

"De ambassadeur is nog altijd welkom om hier zijn excuses aan te komen bieden." 

De Telegraaf besloot dit te checken en het verhaal van Kaag klopt niet. "Er is nooit iemand langs geweest”, is het stellige antwoord van rabbijn Eitan Shnerb, de vader van Rina. Wel vertelt hij dat de Nederlandse ambassade telefonisch contact met hem heeft opgenomen toen bekend werd dat de terroristen deels met Nederlands geld betaald waren. "Maar dat ging nergens over. Er werden geen excuses aangeboden, en het was ook niet de ambassadeur zelf die belde, maar een medewerker. De ambassadeur is nog altijd welkom om hier zijn excuses aan te komen bieden.”

Geld naar terroristische organisatie
Vorig jaar ontstond er onrust over de Nederlandse betalingen aan de Palestijnse boerenorganisatie en werden er Kamervragen gesteld. Kaag besloot de betalingen stop te zetten. Recent besloot ze echter weer de betalingen weer te hervatten, zonder dat het onderzoek naar de geldstromen was afgerond. Elsevier Weekblad zag vervolgens een geheim rapport van een Israëlische veiligheidsdienst in waaruit bleek dat er inderdaad Nederlands geld naar de terroristische organisatie Volksfront Bevrijding van Palestina is gevloeid.

Vanuit verschillende partijen kwamen daarom deze week opnieuw verontrustende vragen over de wijze waarop Nederlands hulpgeld in Palestina besteed wordt. De PVV vroeg een debat aan waarin Kaag zich zou moeten verantwoorden. Dit voorstel werd gesteund door Forum voor Democratie, Groep van Haga en JA21. Denk, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Groep de Haan lieten weten geen behoefte te hebben aan een dergelijk debat. VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en BBB staan in principe positief tegenover het debat, maar willen eerste de beantwoording van de schriftelijke vragen aan minister Kaag afwachten. De conclusie is dat er voorlopig geen debat wordt ingepland en dat de betalingen aan Palestina door blijven gaan.

Reacties

J
Deze raket werd mede mogelijk gemaakt door NL... Triest. Niet dat we dat niet al konden weten, in het verleden ging er ook wel via kerken (die de wereldraad van kerken e.d.) geld naar 'de Palestijnse zaak'. En dat mw. Kaag gewoon staat te liegen daar hoeven we ook ons niet over te verbazen (noemen ze in de cultuur van haar man Taqiyyah).
Moet altijd aan Izébel denken, wanneer ik Kaag zie. Weet ook niet waarom.Iedereen weet hoe het met haar is afgelopen.
F
Sigrid Kaag ook maar van het politieke toneel af?
Toon meer reacties (16)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen