Diederik van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2021 door Redactie

SGP-senator doet dringende oproep aan kabinet in debat over testsamenleving

Stop al het geld en alle inzet voor de nu gepresenteerde voorstellen in het sneller openen van de samenleving voor álle inwoners en voor álle sectoren. Deze oproep deed SGP-senator Diederik van Dijk deze week in het debat over te testsamenleving en de quarantaineplicht in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die toegangstesten mogelijk maakt. Ook de quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een zeer hoog coronarisico haalde het in de senaat. De kabinetsplannen konden na een marathondebat, dat tot in de nacht duurde, mede met dank aan GroenLinks op een meerderheid rekenen.

Van Dijk: "De overheid moet haar grenzen kennen. Het is niet per definitie socialer of veiliger om zoveel mogelijk verantwoordelijkheden toe te kennen aan de overheid. Opeenhoping van macht is voor ieder instituut riskant. Achter elk instituut schuilen immers mensen die niet als vanzelf zijn aangelegd op het goede. Juist de zondigheid en onvolmaaktheid van mensen moet ons principieel voorstander maken van democratie en machtenspreiding."

Een hoge roeping
"Vanuit de SGP zien wij de overheid als dienares van God. Een hoge roeping. Maar een overheid kan een schadelijke albedil worden. Haar bevoegdheden overschrijden, met een beroep op een hoger doel, en boven haar macht grijpen, ten koste van de burger en zijn vrijheden, maar ook van bijvoorbeeld kerken.

Daarom is het bij uitstek een verantwoordelijkheid van het parlement om er scherp op toe te zien dat het uitzonderlijke geen regel wordt. Zodra de situatie het toelaat moet de overheid kordaat terugtreden. En dat laatste gaat niet automatisch. Integendeel. Het bijzondere is dat het kabinet nu, met de haven in zicht, opnieuw met forse wetgeving en maatregelen komt, die grondrechten inperken en hoge kosten met zich brengen. Voor een korte periode. Althans, dat is de hoop. We weten inmiddels hoe rekbaar het begrip ‘tijdelijk’ is.

De Afdeling advisering van de Raad van State merkt naar aanleiding van het wetsvoorstel quarantaineplicht op dat de noodzaak, proportionaliteit en effectiviteit van de quarantaineplicht onvoldoende vaststaan in het licht van de verregaande inbreuken die het maakt op een aantal grondrechten. Wat betreft de SGP staat deze kritiek op het wetsvoorstel nog als een huis. Deze kritiek wordt bepaald niet malser als we hierbij expliciet de handhaving van de maatregelen betrekken. Erkent de minister dat er niet wezenlijk tegemoet is gekomen aan het negatieve oordeel van de Raad van State?", vraagt de SGP-senator.

"Een groot deel van de organisaties waar dit wetsvoorstel betrekking op heeft, en voor wie het kabinet dit dus allemaal wil doen, heeft zich echter bijzonder negatief geuit over het voorliggende wetsvoorstel", merkt Van Dijk op. "Ik denk aan het overgrote deel van de horecaondernemers die niet bereid zijn om testbewijzen als voorwaarde voor toegang in hun horecabedrijf in te zetten. En de culturele sector noemt de voorstellen zelfs een ‘nekslag voor de culturele sector’. Waar zijn wij mee bezig?"

Doel test- en quarantainewet
De testwet is bedoeld om bepaalde sectoren eerder of verder te kunnen heropenen als de aanwezigen een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dit zou vooral voor grotere bijeenkomsten ingezet worden, zegde het kabinet toe. Daarbij denkt De Jonge aan bijvoorbeeld festivals.

De quarantainewet verplicht mensen die in landen met een zeer hoog risico zijn geweest tien dagen thuis te blijven. Als ze na vijf dagen negatief testen, mogen ze weer naar buiten. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een boete van 435 euro. Verschillende partijen vroegen zich wel af of dit in de praktijk zal werken, omdat er mogelijk te weinig op gecontroleerd kan worden. De minister denkt dat men zich vanwege de hoge boete wel aan de plicht houdt.

Lees hier de volledige bijdrage van SGP-senator Diederik van Dijk.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Nederland word een heel eng land.

De overheid is geen dienares van God. De overheid heeft z'n ziel verkocht aan de duivel. Uitgezonderd een paar partijen.

J
Hopelijk wordt de SGP wakker!

Dat ze zullen zien en erkennen dat achter corona-politiek een heel andere agenda zit. Veel politici horen bij het WEF van Klaus Schwab. Een machtige, steenrijke en bepaald niet christelijke club. Zij willen Build Back Better-beleid. Politici in Den Haag weigeren openheid daarover. Dat is al ernstig mis!

Zoals het nu gaat, wordt NL een tweede Canada met een compleet doorgeslagen en vrijheidsberovende politiek. Mede te wijten aan veel slapende Tweede- en Eerste Kamerleden. En Klaus Schwab en Haagse vrienden lachen!
D
De SGP leren dat de overheid een dienaresse Gods is, vooral de oudere generatie heeft dit nog sterk. De context waarin Paulus het gebruikte is echter heel anders, het kan hier nooit om een tijdloos beginsel gaan.Augustinus zag de overheid als rovershol, en Luther liet zich door juristen overtuigen dat de Keizer zijn macht verkreeg van vorsten en rechtsbeginselen die stoelden op constituties.Zodra deze rechtsbeginselern in dienst komen van een absolute macht, krijgt zij antichristelijke trekken. Christenen, let op uw saeck.
Toon meer reacties (1)