Black Lives Matter protest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2021 door Redactie

Een jaar na de dood van George Floyd: "Black Lives Matter-beweging komt van God"

"Een daad van God", zo noemt Amerikaanse voorganger Stephen Jn-Marie het opbloeien van de Black Lives Matter-beweging na het overlijden van George Floyd een jaar geleden. De voorganger uit Los Angeles gaat met Religion News in gesprek over de impact die de gebeurtenis had op zwart én wit Amerika. "Mensen zien Gods hart voor de beweging", aldus Jn-Marie.

Ondanks dat veel kerkelijk leiders zien dat er veel steun is voor de Black Lives Matter-beweging onder christenen, zien zij ook veel strijd in kerken en onder voorgangers ontstaan. "Ik denk dat veel voorgangers vinden dat de Black Lives Matter-beweging zich op een bepaalde manier moet gedragen om hun steun te verdienen", aldus voorganger Jn-Marie. "Ze vinden dat ze een bepaalde filosofie moeten uitdragen, maar de beweging gaat juist tegen de systemen waaraan zwarte mensen zich altijd moesten aanpassen in."

Deze week is het precies een jaar geleden dat George Floyd om het leven kwam nadat een politieagent zijn knie op zijn nek hield tot hij geen adem meer kon halen. De agent is inmiddels veroordeeld voor doodslag. De tragische gebeurtenis was het startschot van een golf van protesten voor gelijkheid wereldwijd. De Black Lives Matter-beweging was de grote aanvoerder van de demonstraties die maandenlang aanhielden. Veel geestelijk leiders van zowel de Joodse, christelijke als islamitische gemeenschappen sloten zich aan bij de protesten en traden zelfs op in de frontlinie in de strijd voor gelijkheid.

"De moord op George Floyd bracht politiegeweld tegen zwarte mensen opnieuw onder de aandacht. Het kaartte diepe ongerechtigheid in het Amerikaanse rechtssysteem aan", reageert Madihhi Ahussain, voorzitter van een raad voor Muslim Advocates. "Verandering is mogelijk, maar er moet nog veel gebeuren."

Ook bisschop Bonnie Perry uit Michigan ziet het belang van de Black Lives Matter-beweging voor de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. Hij gaat voor in een speciale dienst om de dood van George Floyd te gedenken. "Mijn hoop is dat er landelijk stil wordt gestaan bij de dood van George Floyd en mensen geactiveerd worden om in hun plaatselijke gemeenschappen wat te doen aan ongelijkheid", aldus Perry.

Reacties

R
Sorry hoor maar de Black Lives Matter beweging komt helemaal niet van GOD. Sterker nog BLM stands in solidarity with Palestinians en tegen Israel. En wie tegen Israel is met wie God een verbond heeft (ja nog steeds!) is dus tegen God...
K
Als ik zie hoe vanuit BLM-kringen wordt afgegeven op blanke mensen die bepaalde haardracht dragen (zoals invlechtingen of dreadlocks), dan ben je helemaal niet uit op gelijkheid, maar ben je net zo goed bezig anderen bepaalde rechten te onthouden.

En als je dat ook nog eens praat in termen van systemen en filosofie, waar de BLM-beweging wel of juist niet iets moet, dan klinkt het vooral las God claimen voor je eigen zaak.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen