kerk in Afrika
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 mei 2021 door Redactie

Nigeria 'slagveld' voor christenen: acht gelovigen omgebracht en kerk platgebrand

Tijdens een aanslag op een kerk in het Nigeriaanse Chikun zijn acht christenen om het leven gekomen. Daarnaast werden de kerk en verschillende huizen in het dorp platgebrand door de overvallers, meldt International Christian Concern.

De aanval is nog niet geclaimd door een terreurgroep. Lokale instanties doen het geweld vaak af als incidenten, maar hulporganisaties als International Christian Concern en Open Doors zien een patroon en opzet in de dodelijke aanslagen. "Maar al te vaak wordt dit geweld toegeschreven aan incidentele voorvallen gepleegd door "bandieten" of afgedaan als vijandigheid tussen boeren en herders.", reageert woordvoerder van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid Gary L. Bauer. "Radicale moslims plegen geweld geïnspireerd omdat zij geloven dat een noodzakelijk is om Nigeria van zijn christenen 'te zuiveren'. Deze groepen moeten worden gestopt", aldus Bauer.

De Amerikaanse belangenbehartiger bracht onlangs een rapport uit waarin ze waarschuwen voor een genocide van Nigeriaanse christenen in het Afrikaanse land. Ze zien een toename van aanvallen op geloofsgemeenschappen. In de eerste vier maanden van 2021 vielen bijna 1.500 doden onder christenen in Nigeria. Het land staat op plek 9 op de ranglijst christenvervolging van Open Doors. Aanvallen op christenen vinden vooral plaats in het islamitische noorden van het land waar jihadisten van onder anderen de Fulani-herdersstam actief zijn. De islamitische nomadenstam trekt door het noorden van Nigeria en laat een spoor van verwoesting, dood en verdriet achter.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen