Marjon Snel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 mei 2021 door Hour of Power

Marjon Snel van Open Doors: "Wereldwijd 340 miljoen vervolgde christenen"

Afgelopen zondag stond in het teken van de vervolgde kerk. Die gelegenheid werd door Hour of Power aangegrepen om Marjon Snel van Open Doors en het Iraanse stel Hamid en Fatima Binafar te spreken over christenvervolging. “Besef je wat een geschenk het is om elke zondag samen te zijn.”

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Snel vertelt dat er dit jaar 340 miljoen christenen christenen wereldwijd vervolgd worden. “Dit zijn enorme aantallen van christenen die niet in vrijheid hun geloof kunnen beleven. Sterker nog, ze krijgen te maken met een ernstige vorm van vervolging. Het gaat om 1 op 8 christenen wereldwijd. Wij zijn hier zo gewend aan onze vrijheid dat het haast onvoorstelbaar is.”

Dodelijk
Op nummer 1 van de lijst met landen waar christenvervolging het hevigst is staat al jaren hetzelfde land: Noord-Korea. Snel: “Christenen worden daar opgeborgen in werkkampen. Het is een dictatuur. Het is goed om ons hiervan bewust te zijn in Nederland. Als 1 lid lijdt in de gemeente van Christus dan moeten de andere leden mee lijden. Het is belangrijk dat we bidden, daarom is deze zondag voor de vervolgde kerk ook ingesteld.”

Op nummer 2 staat Afghanistan, een land dat gedomineerd wordt door de islam. “De Taliban is de norm in dat land en als je daar niet aan voldoet dan loopt je leven gevaar. Een Bijbel in bezit hebben kan al dodelijk zijn”, vertelt Snel. Het dodelijkste land is opvallend genoeg nummer 9 Nigeria. “Het land staat dan wel niet op nummer 1 maar afgelopen jaar alleen al kwamen er 3500 christen om. Dat zijn er ongeveer 10 per dag. Boko Haram houdt daar huis, de tak van IS in dat gebied zeg maar. Ik heb veel slachtoffers gesproken en wat mij raakte was vooral het verhaal van de vrouwen. Zij zijn erg kwetsbaar. Systematisch worden kerken in het noorden onderworpen aan de terreur van Boko Haram, ook gematigde moslims worden daar trouwens de dupe van.” 

"We hebben alles afgelegd wat we hadden en hebben ons kruis op ons genomen"

Pittige kost
Ook in India, dat op nummer 10 staat, worden christenen steeds heviger vervolgd. Mede daarom is er zelfs een kookboek uitgebracht onder de naam ‘Pittige kost’. “Zo is het leven soms. Met dubbele kanten. In India hebben ze heerlijk eten, prachtige mensen en een mooie cultuur. Maar het land heeft ook een keerzijde. Het is in meerderheid een Hindoeïstisch land en er is steeds meer een hang naar extremisme. ‘Een echte Indiër is een hindoe’, zei de president onlangs. Christenen merken dat. Tussen 2014 en 2019 zijn er vijf keer vaker meldingen van vervolging gemaakt door christenen. Ook Amnesty International is nu het land uitgezet”, aldus Marjon Snel van Open Doors.

Iran 
Wie de christenvervolging aan den lijve hebben ondervonden zijn Hamid en Fatima Binafar. Hamid en zijn vrouw bekeren zich en komen er voor uit christen te zijn.

Daar staat de doodstraf op in Iran dus ontvluchten ze het land. “Het is belangrijk om Gods goede nieuws bekend te maken”, vertelt Hamid. “We waren erg bang. Het was een moeilijke situatie voor ons. Maar zoals een soldaat naar het front gaat weten ook wij dat we gevangen genomen kunnen worden. Maar God zegt dat Hij met ons is en ons beschermt. We hebben alles afgelegd wat we hadden en hebben ons kruis op ons genomen”, vertelt Hamid. Hij en zijn vrouw genoten een hoge opleiding en hadden goede banen toen ze Iran verlieten.

Fatima vertelt hoe het is om nu openlijk haar geloof te mogen vieren en te belijden. “Het is prachtig, ik kan het niet in woorden uitdrukken. Iedereen zingt zonder angst, we huilen samen, het is echt heerlijk voor ons. Besef je wat een geschenk het is om elke zondag samen te zijn. Het is onze plicht om over Jezus te praten.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen