Ds. A. Kort
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

25 mei 2021 door Redactie

Dominee A. Kort en zijn vrouw ontvangen doodsbedreigingen en seksspeeltjes

Wie denkt dat ds. A. Kort en zijn vrouw in rustiger vaarwater zijn terechtgekomen, heeft het mis. De telefoon in hun pastorie staat roodgloeiend: anonieme dreigers bellen om de zoveel minuten, middenin de nacht en op zondagen. En dan krijgt de dominee óók nog een seksspeeltjes opgestuurd, blijkt uit dit indrukwekkende interview met het AD.

Het is al maandenlang onrustig rondom de Mieraskerk van ds. Kort. Dat begon met uitspraken die ds. A. Kort deed in een brief aan de gemeente Krimpen aan den IJssel. Daarin riep hij mensen op om zich te bekeren en stelde hij dat corona een gericht van God is. Hij maakte bekering ook specifiek door onder meer over euthanasie en zondagsrust te beginnen in de brief. Verder schreef hij dat de “roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen” uitgebannen dienen te worden. Daarmee doelde de predikant op homoseksualiteit.

Hoewel hij niet schreef dat homo’s als personen moeten worden verbannen, is dat wel hoe het werd opgevat door veel mensen. Er ontstond behoorlijk veel ophef en de brief werd breed uitgemeten in de media. De vele doodsbedreigingen kwamen na een omstreden uitzending van Boos in een stroomversnelling. De situatie escaleerde toen een journalist voorafgaand een kerkdienst werd mishandeld. En het bleef niet alleen bij dreigementen. Zo werd er een vuurwerkbom bij de Mieraskerk gelegd, waardoor een gedeelte van de voorkant eruit geblazen werd.

"Wij hebben de grootste beschermer, zegt mijn man altijd", zegt mevrouw Kort in gesprek met het AD. "En daar ga ik dan maar vanuit. Dat onze kleinkinderen hiermee op school geplaagd zijn, dáár kan ik slecht tegen." Ze heeft overigens ook goed nieuws te vertellen. De familie Kort ontving honderden opbeurende brieven én boeketten. In het AD vertelt mevrouw Kort ook over een homo die aan de deur kwam om een bloemetje te brengen, omdat hij het zo erg vond."

In gesprek met het AD komt ook het indrukwekkende levensverhaal van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland-predikant aan de orde. De bekering van ds. Kort begon met een ervaring in het voetbalstadion. "Toen ik bij het scoren van een goal vanaf de tribune op het veld keek, leek de aarde zich onder ons te openen. Die situatie was vergelijkbaar met het verhaal van Korach, Dathan en Abiram uit Numeri 16. Toen zij in opstand kwamen tegen Mozes werd de aardbodem onder hen gespleten. Toen kwam er een stem in mijn hart. Die zei dat ik, als ik nog gelukkig wilde worden, naar de kerk moest gaan. Sindsdien heb ik nooit meer een voetbalstadion van binnen gezien." Lees ook: "De Heere sprak tot mij in een voetbalstadion".

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hoewel ik het in veel dingen niet eens ben met deze dominee, denk ik wel dat hij het hart op de goede plaats heeft.