Birgitta dacht dat ze zou sterven nadat ze werd gebeten door een giftige slang

Levensverhaal21 juni 2021

Birgitta Veksler was 12 toen haar familie Estland verliet en voorgoed aankwam in Israël. Zeven jaar daarvoor was haar vader gegrepen door liefde voor zijn vaderland. Hij wilde naar Israël, maar er waren veel obstakels op de weg. En toen hij de USSR zag ineenstorten, kreeg hij steeds meer het gevoel dat hij leefde in de dagen die door de profeet Jeremia waren geprofeteerd, in hoofdstuk 16:14-16.

Daarom, zie, er komen dagen, spreekt de HEERE, dat er niet meer gezegd zal worden: Zo waar de HEERE leeft, Die de Israëlieten uit het land Egypte geleid heeft,
Maar: Zo waar de HEERE leeft, Die de Israëlieten uit het land in het noorden en uit de landen waarheen Hij hen verdreven had, geleid heeft. Ik zal hen terugbrengen in hun land, dat Ik hun vaderen gegeven heb.
Zie, Ik ga boden tot vele vissers zenden, spreekt de HEERE, dat zij hen moeten opvissen. En daarna zend Ik boden tot vele jagers, dat die hen moeten opjagen van elke berg en van elke heuvel, en uit de kloven van de rotsen.

Voor Birgitta’s vader waren de vissers de stemmen van mensen die de Joden smeekten terug te keren naar het land Israël. De jagers, aan de andere kant, zouden hen daar lastig vallen en hen achtervolgen. Het was Gods plan om Zijn volk thuis te brengen, zoals Hij had beloofd en Hij houdt Zich aan Zijn beloften.

Birgitta en haar vriendinnen probeerden zo snel mogelijk terug te gaan naar de groep, maar binnen een paar minuten kon ze al niet meer lopen, omdat haar been zo dik werd.

Zanggroep
De ouders van Birgitta wilden Joden in de voormalige Sovjet-Unie aanmoedigen om terug te keren naar Israël. Daarom sloten ze zich aan bij een zanggroep, om door hun liederen Joden bewust te maken van hun roeping om terug te keren naar hun thuisland. Al op 8-jarige leeftijd ging Birgitta af en toe mee met de zanggroep, waarbij ze zich later ook aansloot.
In Israël werd de inzet van haar vader opgemerkt om Joden in Israël te brengen. Daardoor gingen deuren open waardoor het gezin kort na de eeuwwisseling zelf ook op Aliyah naar Israël ging.

Het gezin was gelovig, geloofde in de Messias, Jesjoea, de Heere Jezus. Omdat Birgitta begreep hoe gevoelig dat – zeker in die tijd – in Israël lag, begon ze er uit zichzelf niet over. Zo groeide er een scheiding tussen de sabbat, de dag waarop ze met de Messiasbelijdende gemeente samenkwam, en de rest van de week, waarop ze allerlei mensen ontmoette die niets van haar relatie met God wisten.

In korte tijd werd Birgitta heel populair in Israël, doordat ze meedeed aan het tv-programma ‘Kochav Nolad’, de Israëlische versie van ‘Idols’. Haar populariteit en alle aandacht die ze kreeg, ging ten koste van haar ‘geheime’ Godsleven. En hoewel de Heere tot haar sprak door haar geweten, vond ze het steeds moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen wat de wereld haar bood.
Ze bereikte de leeftijd dat ze in dienst moest, waar ze een plaats kreeg in de band van het leger. Ze reisde met de band het hele land door en zong voor soldaten op bases van het Israëlische leger.

Gebeten door een giftige slang
Ongeveer tien maanden voordat haar tijd in het leger voorbij zou zijn, werd ze uitgenodigd om met een groep jongvolwassen gelovigen een reis te maken naar Galilea. Ze had zich afgevraagd waarom ze de moeite had genomen het ‘geheime geloof’ uit haar jeugd toch nog een beetje vast te houden, terwijl ze het ook helemaal los had kunnen laten.
Het was inmiddels zeven jaar geleden dat ze ‘gelovige uitstapjes’ had gemaakt, maar omdat er vrienden van haar bij deze groep zaten, besloot ze toch mee te gaan.

Birgitta dacht dat ze zou gaan sterven. Ze kon nauwelijks meer ademen en raakte af en toe buiten bewustzijn.

Ze hadden de avond samen doorgebracht aan de rivier de Jordaan. Eerst hadden ze nog samen gezongen en daarna ging Birgitta met een paar vriendinnen naar de rivier om er nog wat te zwemmen.
Terwijl ze naar de Jordaan liepen, werd ze gebeten door één van de dodelijkste slangen die in Israël voorkomen. De drie meiden begonnen om hulp te schreeuwden en belden onmiddellijk een ambulance. De telefoniste vertelde dat het minstens een uur zou duren voor die bij hen zou zijn.

Zoveel tijd was er echter niet meer. Later bleek dat het addergif van deze slang eerst de bloeddruk laat stijgen, om daarna abrupt te dalen. Daardoor stolt het bloed en stoppen de organen. Na een beet duurt het dan maximaal 45 minuten voor je dood bent.
Birgitta en haar vriendinnen probeerden zo snel mogelijk terug te gaan naar de groep, maar binnen een paar minuten kon ze al niet meer lopen, omdat haar been zo dik werd. Toen kwam er plotseling een auto aan, het bleek de leider van de groep te zijn, die nog even wilde gaan tanken. Het was alsof God hem juist op dat moment daarheen had gestuurd. Birgitta werd snel in zijn auto getild, waarna hij haar zo snel mogelijk naar een ambulancepost bracht.

In coma
Birgitta dacht dat ze zou gaan sterven. Ze kon nauwelijks meer ademen en raakte af en toe buiten bewustzijn. Later vertelden de ambulancebroeders haar dat ze zou zijn overleden als ze enkele minuten later bij hen zou zijn aangekomen.
Onderweg naar het ziekenhuis was het erop of eronder. Tot overmaat van ramp viel de motor van de ambulance ook nog uit, tijdens de beklimming van een heuvel. Maar na vijf minuten startte hij gelukkig weer en ondertussen vocht het ambulancepersoneel voor haar leven. Toen ze aankwamen bij het ziekenhuis was ze in coma geraakt.

Toen ze eindelijk wakker werd uit die duisternis, kon ze niet praten. Ze gebaarde dat ze wilde communiceren, dus gaven ze haar een papier en een stift. Ze schreef één woord: חטאת – in het Hebreeuws: ‘Ik heb gezondigd.’

Later vertelt ze hierover: "Ik herinner me dat ik wist hoe dicht ik bij de dood was en dat ik echt bang was. Ik begon te bidden en aan God te vertellen dat ik er spijt van had dat ik niet zo had geleefd als Hij wilde dat ik zou doen.
Ik verwachtte plotseling een wit licht te zien, of dat God zou komen. Ik was zo dwaas geweest. God zou komen om me te waarschuwen: 'Kies heden wie je dienen zult.'
Maar dat gebeurde allemaal niet. Er kwam niemand. Ik hoorde stemmen en ik hoorde mensen huilen, maar ik zag niets. Ik besefte dat ik zelfs op mijn slechtste dagen altijd wel iets van God had ervaren. Maar nu was er alleen duisternis en de angstaanjagende afwezigheid van God. Ik had een keuze gemaakt om van Hem weg te lopen en was daarom nu volkomen alleen."

‘Ik heb gezondigd’
Birgitta lag drie dagen in coma, met haar familie aan haar zijde. De artsen spraken over het amputeren van haar been om haar leven te redden, maar wachtten zo lang mogelijk. Toen ze eindelijk wakker werd uit die duisternis, kon ze niet praten. Ze gebaarde dat ze wilde communiceren, dus gaven ze haar een papier en een stift. Ze schreef één woord: חטאת – in het Hebreeuws: ‘Ik heb gezondigd.’

Toen ze na drie maanden het ziekenhuis mocht verlaten, was ze nog steeds zwak en kon ze nog moeilijk praten, omdat haar stembanden zo beschadigd waren door het slangengif en de zware medicijnen. Vanwege haar zwakke gezondheid hoefde ze niet meer terug in het leger.

Birgitta besefte dat ze moest breken met haar oude leven. Ze besloot naar een Bijbelschool in Zweden te gaan.
Lichamelijk was ze als het ware opgewekt uit de dood, op de Bijbelschool gebeurde het tweede wonder: daar werd ze opgewekt uit de geestelijke dood en ontstond een persoonlijke relatie met God en met de Heere Jezus, Jeshua.
Daar leerde ze ook haar toekomstige man kennen en samen keerden ze terug naar Israël. Ze trouwden en kregen twee kinderen. Birgitta kreeg er ook de leiding over de christelijke Montessorischool ‘Little Hearts Preschool’ in Jeruzalem.

"Ik geloof dat onze aanbidding een tastbare manier kan worden om de realiteit van God te laten zien aan het Joodse volk."

Nieuwe liederen
Het kostte Birgitta lange tijd en veel inspanning om haar stem weer ‘goed’ te krijgen na haar ziekte. Toen ze door haar kinderen meer gebonden was aan huis, gebruikte ze die tijd om een album met traditionele Joodse liedjes op te nemen en een tweede met Messiaanse liederen, die ze zelf schreef.

In Jeruzalem zijn Birgitta en haar gezin aangesloten bij de King of Kings Gemeente, waar ze ook meedoet met het aanbiddingsteam. Toen de kinderen wat ouder werden, begon ze ook weer te reizen buiten Israel om er te zingen. Inmiddels maakt ze zelf ook nieuwe liederen, zoals ‘Melech’ en ‘Ne’eman’ en is ze betrokken geraakt bij ‘Fellowship of Artists’. Ze ziet, ook bij zichzelf, een groeiende passie voor het herstel van de oude roeping van Israel in aanbidding, zoals weleer de Levieten deden. "Dit ontroert mij, en hoe meer ik erbij betrokken raak, hoe meer ontzag ik voel voor dit heilige werk. Ik geloof dat onze aanbidding een tastbare manier kan worden om de realiteit van God te laten zien aan het Joodse volk."

Bovenstaand verhaal verscheen via Moaz Israel in de nieuwsbrief van Dirk van Genderen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

ds. W. F. 't Hart
Video

Terugkijken: ds. W. F. 't Hart beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. W. F. 't Hart te gast om te spreken over het thema 'Word hervormd'. De predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Tersch

Nigeriaanse vrouwen/Gerhard
Opinie

Ontvoeringsindustrie in Nigeria moet stoppen: tien jaar wegkijken is niet te verteren

Tien jaar geleden reageerde de wereld geschokt op de ontvoering van 276 meisjes van een school in Chibok, in het noorden van Nigeria. De geruchtmakende kinderroof werd de opmaat voor een bizar verdienmodel. Eerst even het geheugen opfrissen. Op 14 ap

nigeria
Nieuws

Tientallen christenen gedood bij driedaagse islamitische aanval in Nigeria

In het bisdom Pakshin in Nigeria hebben islamitische Fulani-herders drie dagen lang een bloedbad aangericht. Daarbij zijn minstens 29 christenen om het leven gekomen. Daarnaast raakten er twee christenen gewond en werden er kerken en huizen van chris

Engelse leerlingen
Nieuws

Rapport toont aan dat Engelse scholen hevig tekortschieten in godsdienstonderwijs

Op veel Engelse scholen ligt de kwaliteit van godsdienstonderwijs te laag. Dat is de conclusie uit een rapport dat deze week door onderzoeksbureau Ofsted gepubliceerd werd. In het rapport staat onder meer dat scholen hun godsdienstonderwijs veel meer

Myanmar
Nieuws

Predikant en christelijk leider in Myanmar kort na vrijlating opnieuw gearresteerd

De prominente christelijke leider en voorvechter van mensenrechten dominee Hkalam Samson is in Myanmar kort na zijn vrijlating opnieuw gearresteerd. Hij was nog maar enkele uren uit de gevangenis toen hij opnieuw werd opgepakt. Dat meldt een familiel

Miss Amie
Nieuws

Dragqueen cancelt voorleesbeurt in Amerikaanse kerk na aanhoudende kritiek en bedreigingen

Een Amerikaanse dragqueen ziet af van haar voorleesbeurt die ze volgende week zou verzorgen in een kerk in Pennsylvania. Dat meldt The Christian Post. Aanvankelijk zou de dragqueen haar voorleesbeurt houden in een bibliotheek maar na aanhoudende krit

Manchester
Nieuws

Politiebegeleiding voor pro-life spreker Manchester na scheldpartijen en bedreigingen

In het Engelse Manchester heeft de politie moeten ingrijpen om een jonge pro-life spreker te beschermen tegen een schreeuwende menigte pro-abortus demonstranten. De spreker, Madeline Page, CEO van de Alliance of Pro-life Students (APS), moest onder p

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant waarschuwt voor valse nederigheid: "Dat is een christen op zijn slechtst"

"Het leek zo nederig, alsof het haar om de eer van God te doen was en dat ze dat wilde beschermen. Maar in feite zette ze zichzelf in de laagte neer om er de hoogte voor terug te krijgen. Dat is een christen op zijn slechtst", aldus ds G. van Zanden.

Meerartikelen

Anja Haga
Nieuws

ChristenUnie: BBB verkoopt Europese luchtkastelen

Europarlementariër Anja Haga (ChristenUnie) is verbijsterd na uitspraken van BBB over de inzet van Nederland in Europa wat betreft de mestderogatie: ‘Als je weet hoe het werkt in Brussel weet je ook dat duurzame afspraken voor boeren en natuur baat h

opperrabbijn
Column

Een moment verdwaald in Friesland

In zijn nieuwe dagboek vertelt opperrabbijn Jacobs hoe hij moest spreken in Friesland en plotseling alleen in de regen stond. Verder deelt hij een verdrietig verhaal van een oud-leerling die op 52-jarige leeftijd overleed en vertelt Jacobs uit te kij

Nigeriaanse Bethany dankbaar voor hulp Open Doors
Video

Nigeriaanse christen werd ontvoerd nadat haar dochter overleed

De Nigeriaanse Bethany heeft veel meegemaakt. Nadat haar dochter ontvoerd werd en later overleed, viel zij zelf in handen van diezelfde ontvoerders. Open Doors hielp haar door middel van traumazorg en de bouw van een huis. Bethany’s dochter, Mary, we

Een sterke kerk op een kwetsbare plek
Video

Ontdek in deze video het bijzondere werk van christenen in Ghana

In Noord-Ghana wonen veel moslims en zijn christenen in de minderheid. Naast dominees zijn vrijwillige voorgangers van grote betekenis voor de kleine dorpskerken in dit extreem arme gebied. De Presbyteriaanse Kerk van Ghana traint catechisten. Een ca

evangelisten
Nieuws

Straatevangelisten organiseren tweedaags event in Amsterdam

Op donderdag 9 mei (Hemelvaart) en vrijdag 10 mei organiseert Evangelist.Network het tweedaagse event ‘Take The City Amsterdam’. Dit initiatief is eerder geboren uit een enthousiaste groep straatevangelisten, die het verlangen hebben om met vele gelo

Elbert Smet en Kinga Bán
Video

Nog steeds indrukwekkend: Kinga Bán en Elbert Smelt zingen 'Leef met volle teugen'

Het is bijna vijf jaar geleden dat de bekende en geliefde christelijke zangeres Kinga Bán op 37-jarige leeftijd overleed. Kinga, onder meer bekend van haar jarenlange deelname aan Sela, nam tijdens haar ziek-zijn de single 'Leef met volle teugen' op.

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe Jezus door te sterven de angel uit de dood heeft gehaald

“Paulus noemt de zonde ‘de angel van de dood’ die de hand van Jezus zou doorboren. Maar niemand wist dat daardoor de dood zijn macht over ons zou verliezen. Door Jezus met onze zonden tot zonden te maken, drong de angel van de dood Zijn ziel, geest e

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca Ostiana is komende zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is zangeres en presentatrice Giovanca Ostiana te gast in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met Jan van den Bosch vertelt Giovanca welke impact het overlijden van haar tante op haar gelooft heeft.  Je zou Giovanca gerust een all

Arie-Jan Mulder
Column

Wat heeft het avondmaal te maken met de komst van Gods koninkrijk?

Als het koninkrijk komt, zal Jezus met ons de wijn nieuw drinken, zegt Hij bij de instelling van het avondmaal. Het koninkrijk van God heeft dus ook alles met het avondmaal te maken. Het Bijbelboek dat ons de meest indringende beelden geeft van de ko

Vluchtelingen in Soedan
Dagelijks leven

ZOA: vergeet miljoenen vluchtelingen in Soedan niet in gebed

Christenen moeten rampen als die in Soedan niet vergeten in hun gebed. Dat is de stelling van KlaasJan Baas, woordvoerder van ZOA. Daarom roept hij namens de noodhulporganisatie Nederlandse christenen ertoe op te bidden voor miljoenen mensen die op d

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on