Martin Tirzah Hofman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Waarom Martin en Tirzah naar Zuid-Afrika verhuizen: “Wat je daar ziet is niet te beschrijven”

“We gaan onze baan opzeggen en Nederland verlaten. In Zuid-Afrika zullen we uit geloof van giften leven. Een grote uitdaging”, zeggen Martin en Tirzah Hofman. Martin werkt al twintig jaar in een gevangenis als bewaarder en Tirzah is al vele jaren werkzaam in de detailhandel. Daar komt een eind aan. Hun droom om actief te zijn op het zendingsveld wordt waarheid. In gesprek met CIP.nl spreken ze over hun drijfveren en aanstaande vertrek.

Hoe is jullie verlangen om het zendingsveld op te gaan ontstaan en waarom zijn jullie zo enthousiast over dit werk?
“Al zolang we christen zijn hebben we een hart voor de armen. Al jaren gaven we veel aan de zending. Maar in 2011 kwam er een keerpunt. Dat was tijdens een presentatie van zendelingen van onze kerk die vertelden dat ze als zendeling naar Zuid-Afrika zouden gaan met daarbij de presentatie van het werk van Immanuel Ministries. Ineens was daar bij Martin de sterke overtuiging dat dat ook de weg voor ons was om te gaan. We hebben toen ook al bevestigingen gehad en hebben in 2012 geprobeerd al uit te stappen naar Zuid-Afrika maar de deuren waren toen nog dicht. We waren er nog niet aan toe, er zouden nog vele vormingsjaren volgen. Twee zware longoperaties bij Martin in 2018 waar hij bijna aan bezweken is hebben ons doen besluiten niet langer te wachten maar uit te stappen in het verlangen dat maar bleef om zendingswerk te doen in Zuid-Afrika.

Wat ons zo enthousiast maakt is dat het echt woord en daad is. Het geloof handen en voeten geven. Echt het verschil kunnen maken in de levens van mensen. Gods liefde uitdelen aan de mensen die het echt nodig hebben.”

Vorig jaar hebben jullie tijdens een ontdekkingsreis mogen proeven aan het werk. Wat is jullie van die reis bijgebleven en wat gaf uiteindelijk de doorslag om die kant op te gaan?
“Wat ons echt is bijgebleven is de moedeloosheid van de mensen en het enorme verschil tussen arm en rijk. Beneden in Knysna de rijkdom, boven in de heuvels bittere armoede. De mensen hebben geen hoop meer voor de toekomst. Het is haast niet te beschrijven wat je daar ziet. Het leek net een filmset waar we rondliepen, maar dit was echt. Mensen leven echt in deze slechte onmenselijke omstandigheden. En zoveel mensen ook. Knysna kent zo’n 13 townships.”


Jullie moeten veel achterlaten in eigen land. Hoe ervaren jullie dit en hebben jullie het idee dat jullie een hoge prijs betalen voor dit werk?
“We geven hier ons vertrouwde leven op. Martin zal na 20 jaar gewerkt te hebben als bewaarder in een gevangenis zijn baan opzeggen. We zullen gaan leven uit geloof, van giften. Dat is denk ik de grootste uitdaging. Daarnaast uiteraard het missen van de ouders en familie. En de kinderen zullen de Nederlandse scholen verruilen voor de Primary school en de Highschool. Nadat we terugkwamen uit Zuid-Afrika hebben we alles wel een plekje moeten geven. Je gaat dan beseffen wat we werkelijk gaan doen. Maar we ervaren het echt als Gods roeping voor ons leven en hebben nu een rust en vrede die alle verstand te boven gaat, een rust die alleen God kan geven.”

Wat hopen jullie concreet te gaan doen in Zuid-Afrika om het Evangelie handen en voeten te geven?
“Woord en daad. We zullen naast het brengen van de goede boodschap veel praktische hulp gaan bieden. Voedselprogramma’s voor de kinderen die nog niet naar school gaan. Gratis kledinguitgifte. Kinder-en tienerclubs houden om de kinderen aandacht en liefde te geven die ze thuis vaak niet krijgen en we hopen dat ze daardoor ook andere keuzes zullen maken dan hun ouders. Immanuel Ministries werkt ook met een gezinssponsor programma. Op dit moment ontvangen ruim 100 gezinnen maandelijks een voedselpakket met daarin de eerste levensbehoeften. Zo’n gezin is dan te sponsoren voor 25 euro per maand. Wij zullen dan deze gezinnen voorzien van het voedselpakket en de donateurs ook koppelen aan een gezin. Zo weet een donateur precies naar welk gezin zijn donatie gaat.

Voor de rest veel samenwerking met Youth For Christ. Bijbelstudie geven in de plaatselijke gevangenis. Heel breed werk dus. Op die manier hopen we de mensen ondanks de slechte situatie waarin ze zich bevinden toch te kunnen bereiken met Gods liefde en ze zo te laten zien dat God ze niet is vergeten en een hoopvolle toekomst voor ze heeft.”

Wil je het werk van Martin en Tirzah ondersteunen? Klik dan hier!
Volg hier Martin en Tirzah via Facebook.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen