Rikko Voorberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Rikko Voorberg ziet het niet als zijn taak om de kerk te veranderen

"Ik zie het niet als mijn taak de kerk te veranderen", zegt Rikko Voorberg in een interview met Volzin. "Vernieuwing werkt wellicht het beste buiten de kerkmuren. Daar het uitproberen en als dat werkt daar in de kerk iets mee doen. De vorm is dan belangrijk."

Voorberg groeide op als zoon van een dominee en is nu zelf óók dominee. In Amsterdam heeft hij een zogeheten 'PopUpKerk, een kerk waar vooral onkerkelijke en ongelovige dertigers bij elkaar komen. Elke zondag gaan zij in gesprek over Bijbelse teksten en hoe die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Gerechtigheid is hierbij een belangrijk thema. Hierover ging hij eerder in gesprek bij Hour of Power:

In gesprek met Volzin zegt Voorberg: "Het christendom veranderde toen christenen in aparte gebouwen gingen zitten. Als je een poosje merkt dat mensen de gemeenschap vooral ervaren bij de koffie ná de dienst, dan moet je daar misschien iets mee. In de PopUpKerk is daarom regel dat we samen eten áls viering. Tijdens een maaltijd gaan mensen zich anders tot elkaar verhouden. Het verandert hoe je naar elkaar, Jezus en God kijkt."

Hij verwacht dat het christendom in de toekomst uit drie stromingen zal bestaan. Hij spreekt van "een conservatieve, nationalistische stroming die het christelijk Europa verdedigt tegen de islam"; een mystieke stroming die voorziet in de behoefte om tot rust te komen met kloosters en woongemeenschappen. "En de stroming van activistisch handelend christendom met zorg in de haarvaten van de buurt."

Klik hier om het volledige interview te lezen.

Reacties

J
De (boodschap van de) kerk moet niet veranderen,

maar

de moderne seculiere mens moet zich bekeren

en

daardoor wordt de maatschappij verbeterd.Als ik jou driedeling bekijk snap ik waarom Christus geen geloof meer zal vinden bij zijn terugkomst!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen