Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Predikant wil homo's niet langer uitsluiten tijdens avondmaal: begrijpelijk? - CIP Podcast

Homopraxis, is volgens de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) "niet in overeenstemming met het Woord van God en moeten derhalve zonde worden genoemd." Om die reden zijn LHBT'ers die hun seksualiteit praktiseren niet welkom aan de avondmaalstafel. Onlangs verliet een predikant de CGK omdat hij deze groep niet langer wil weigeren. Voormalig ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins besprak dit interview met dominee Peter van Dolderen in de CIP Podcast.

Bruins: "Zodra je zegt: homo's mogen niet aan het avondmaal, plaats je mensen in een categorie. En je bekijkt mensen niet als individu. Dan doe je wat sommige politieke partijen ook doen: iedereen over één LHBTI-kam scheren. Alsof iedereen binnen die gemeenschap hetzelfde is. Bij de ChristenUnie krijgen we hier ook veel vragen over en binnen de partij wordt de lijn gevolgd dat mensen niet categorisch worden uitgesloten. Daar zouden kerken van kunnen leren. We hebben het ook niet over automobilisten, rokers of Yoga-beoefenaars. Dan ben je mensen in hokjes en vakjes aan het delen en daar heb ik persoonlijk grote moeite mee."

"In mijn ogen zouden christenen mensen niet in een categorie in moeten delen. Dat doen linkse partijen al genoeg door te spreken van een LHBT-gemeenschap en mensen in hokje 'L', 'H', 'B' of 'T' te plaatsen. Zodra Adam en Eva van de vrucht aten zagen ze dat ze verschillend waren. Opeens behoorden ze tot een categorie. Daarom vind ik dat de kerk weg zou moeten blijven bij het categoriseren van mensen. Laat het gedrag van mensen en de vrucht van de Geest vooral onderdeel zijn van een goed gesprek."

Beluister het fragment vanaf minuut 26:45

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Jurjen ten Brinke schrikt van polarisatie: Andries Knevel reageert in CIP Podcast
- Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?
- Christenen Collectief vindt kerken in Nederland te braaf: terecht punt? - CIP Podcast
- Ergernis van de week: standenleer in Gereformeerde Gemeenten - CIP Podcast
- Machtsmisbruik in de PKN: is het tijd voor actie? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

@ Peter Veenman,De vraag is niet of we zondig zijn, want we zijn allemaal zondaren en mogen uit genade leven, maar het gaat er wel om dat we onze concrete zonden WILLEN belijden en daarmee willen breken. “Een ieder, die de naam des Heren noemt, breke met de ongerechtigheid” (2 Tim. 2:19).

K
Mensen uitsluiten van het avondmaal past in de kerkelijke tucht. Dat is op zich een bijbels gegeven. Als het enkel om praktiserende homoseksuelen zou gaan, dan zou het wel heel raar worden. Een bredere context is seks buiten het huwelijk van man en vrouw.

Het werkelijke probleem in deze benadering zit er in dat voorbij gegaan wordt aan het geloof en het verlangen van degene die wil deelnemen aan het avondmaal. Dan plaats je mensen soms voor onmenselijke keuzes.
J
Wat de seculiere ´verdwaasde (=godontkennende)´ wereld meent te moeten vinden is tot aan de opname ABSOLUUT oninteressant.

Hoe veel positief georiënteerde artikelen er op cip ook worden geplaatst: dit verandert Gods Woord NIET!

Uitsluitend als er een correctie van de HEERE op Zijn Woord komt, dat HIJ homopraxie in een `ander licht´ ziet, volg ik per direct!

Tot dan: NO WAY!

Shalom
Toon meer reacties (9)