Ds. G. Kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 mei 2021 door Jeffrey Schipper

De eindtijdrede van Jezus: wat moet ik ermee?

"In Mattheüs 24 (o.a) gaat het over tekenen der tijden, grote verdrukking en wederkomst. Eigenlijk vind ik dit hele gedeelte lastig om te snappen. Veel predikanten zeggen dat corona nog niet het einde van de wereld inluidt, maar hoe kunnen we dat weten? Zou dit mij in duidelijke taal uitgelegd kunnen worden? Ik wil graag weten wat ik allemaal moet doen of op moet letten om niet van God af te wijken, want dat zal vreselijk zijn", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"In dit hoofdstuk spreekt Jezus allereerst over de verwoesting van de tempel in Jeruzalem, die in het jaar 70 na Christus werkelijkheid geworden is", maakt ds. G. Kater duidelijk. "Maar ook over de tekenen die voorafgaan aan de wederkomst van Christus én over Zijn wederkomst zelf. Nu kunnen wij de neiging voelen om voor onszelf een soort ‘tijdspad’ te willen maken met behulp van de Bijbelse gegevens over de eindtijd, om zo een ‘berekening’ te maken waar we ons nú bevinden en hoe lang het nog duren zal voordat Christus terug komt op de wolken van de hemel. Maar dat zal nooit lukken. Want daarvoor heeft God ons deze zaken niet bekend gemaakt in de Bijbel.

Persoonlijk geloof ik wel dat de huidige wereldwijde coronacrisis een teken van de eindtijd is, op grond van het feit dat Jezus in Mattheus 24:7 over pestilentiën (epidemieën) spreekt. Maar de pestepidemie in West-Europa in de 16e eeuw en de wereldwijde Spaanse griepepidemie in 1918-1920 waren dat naar mijn gedachte ook. En er zijn wellicht nog andere voorbeelden hiervan te noemen. Want de tekenen die Jezus noemt zijn geen eenmalige tekenen, maar kunnen tijdens de eindtijd meerdere keren op verschillende manieren plaats vinden.

Je kunt veel tijd steken in het lezen van allerlei gedachten en Bijbelverklaringen over de eindtijd en de wederkomst van Christus. Maar uiteindelijk blijven het allemaal gedachten van mensen. Het enige wat écht zeker is, staat in het Woord van God hierover. Dat betekent niet dat de Bijbel daarmee antwoord geeft op al onze vragen hierover. Maar er staat in de Bijbel voldoende over de eindtijd beschreven om ons te laten weten dat wij er middenin leven. De belangrijkste vraag is daarom allereerst: ben jij al bereid voor de dag van de wederkomst van Christus, waarop Hij komt om levenden en doden te oordelen?

Weet je wat de Bijbel ook heel duidelijk maakt? Dat het vandaag niet alleen de eindtijd is, maar ook nog genadetijd! Tijd, waarin de Heere nog wacht om zondaren genadig te zijn. Tijd, waarin de Heere jou roept tot bekering en geloof. Tijd, waarin Hij je uitnodigt om met al je zonden tot Christus te vluchten. Als Hij jouw Zaligmaker geworden is, hoef je ten diepste nooit bezorgd te zijn over de toekomst."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

R
De rode draad van Mt. 24 (en 25!) is dat we waakzaam moeten zijn (verhaal van de maagden) en een goede en betrouwbare dienstknecht van de Heer moeten zijn (verhaal van de talenten). En dat alles met het oog op zijn (weder)komst, waarvan we nooit exact het tijdstip zullen weten. Beter je daarop te richten dan op discussies die hier op aarde toch niet beslecht kunnen worden.
A
Ds. Kater zegt: "... er staat in de Bijbel voldoende over de eindtijd beschreven om ons te laten weten dat wij er middenin leven." Maar, de eerste christenen waren ervan overtuigd dat zíj in de eindtijd leefden! Hier ligt dus een vraag die niet verdoezeld mag worden door te zeggen dat wíj er (2000 jaar later!) in leven. De vraag is: Wat verstonden de eerste christenen onder 'de eindtijd'? Natuurlijk: 'de tijd voorafgaand aan het einde'. Maar aan welk 'einde' dachten zij? Of vergisten zij zich toen ze dachten dat zíj in de eindtijd leefden?
A
Misschien komt hij tot andere gedachten als hij Mattheus 24 vers voor vers eens bestudeert... https://matteus24.nl/
Toon meer reacties (1)