Reiziger laat vaccinatiecertificaat zien op het vliegveld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2021 door Redactie

Zwitserse kerken verzetten zich tegen komst 'coronacertificaat' voor bezoeken dienst

De Zwitserse Evangelische Alliantie verzet zich tegen de komst van een Covid-19-certificaat, waarmee kerkgangers toegang tot de dienst zouden moeten krijgen. 'Aanbidding is een uitdrukking van onze religieuze vrijheid om samen te komen en zou niet op een of andere manier moeten worden gereguleerd', stelt het overkoepelende orgaan dat 11 Zwitserse denominaties en 68 organisaties in het land vertegenwoordigt.

Een coronacertificaat voor het bezoeken van een dienst zou disproportioneel zijn, vindt de Evangelische Alliantie: 'Evangelische kerken gebruiken andere manieren om op een effectieve manier het coronavirus te bestrijden. We willen niet op het punt komen dat mensen alleen geweigerd worden in de kerk omdat ze geen identiteitsbewijs kunnen laten maken, net zomin als een Covid-19-certificaat. Dat zou in totale tegenspraak zijn met de cultuur van aanbidding, zowel op individueel als op sociaal niveau.' Ze waarschuwen er dan ook voor dat niet alleen patiënten risicofactoren zijn, maar ook mensen die een dergelijk certificaat of testen niet meer kunnen kopen.

Verder stelt het invloedrijke orgaan dat de grondwet stelt dat kerkdiensten anders moeten worden behandeld dan andere bijeenkomsten. 'In de strijd tegen een pandemie moet er prioriteit gegeven worden aan de mildste manieren om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.' Daarbij is het belangrijk aan te tekenen dat de evangelische kerken in het land naar eigen zeggen slechts een keer de oorzaak was van besmettingen, dat ook nog snel stopte.

Belangrijk is aan te tekenen dat het nog niet zeker is dat het certificaat wordt ingevoerd en op wat voor manier: inwoners van het land zullen nog naar hun mening gevraagd worden.


Corona
- HHK: overweeg om anderhalve meter afstand te houden in de kerk
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
- Advies CIO: geen coronapas in kerken en goede ventilatie
- Waarom ChristenUnie en SGP zich verzetten tegen de coronapas
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Zoiets verwacht ik van China. Een discussie als dit hoort niet hier in Europa.