Hillsong-oprichter Brian Houston
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2021 door Redactie

Hillsong-leider blikt terug op affaires: "Verkeerde cultuur ontstaan"

Diverse affaires achtervolgden het afgelopen jaar Hillsong Church. Zo volgden de ontslagen van voorganger Carl Lentz (New York City), voorgangers Reed en Jess Bogard (Dallas) en creatief directeur Darnell Barrett (New Jersey) elkaar in hoog tempo op. Oprichter Brian Houston geeft in het eerste interview sindsdien aan dat er sprake was van een ongezonde cultuur bij de kerk. "We lieten een cultuur toe waar er een verschillende standaard was voor beroemdheden dan die voor anderen", zei de Hillsong-leider bij NBC.

"Ik denk dat er veel dingen waren die ik eerder had moeten weten", vertelt Houston als hem gevraagd wordt waarom hij niet eerder ingreep bij de affaires van voorganger Carl Lentz. "Maar hij (Lentz, red.) heeft een uniek karakter. Er zijn veel dingen die ik aan hem mis. Ik geloof echter dat er in zijn kerk leiderschapsproblemen waren, waarvan liegen er een was. Ook was er sprake van narcistisch gedrag", zegt de voorganger terugkijkend. "Daarom moeten we, als we verder gaan, onze systemen veel beter op orde hebben en moeten mensen hun verantwoordelijkheid nemen."

Kritisch, zo keken mensen naar de vriendschap die Lentz had met beroemdheden als Selena Gomez, Justin en Hailey Bieber en Kylie Jenner. "We stonden toe dat er zich een cultuur ontwikkelde waar er een verschillende standaard was voor beroemdheden dan voor anderen", geeft Houston aan. Inmiddels heeft hij aangegeven het stokje van het Hillsong-leiderschap samen met zijn vrouw over te dragen. "Toch is er ook een andere kant", vervolgt de voorganger: "Als je bijvoorbeeld naar Justin Bieber kijkt, kan je een radicale verandering zien. Niet alles aan dit verhaal is slecht."

Het was een lastig jaar voor de megakerk, geeft Houston toe. Dat komt echter niet door de grootte van de kerk: "Een kerk kan niet te groot zijn, we moeten er alleen in groeien", zegt hij. "Maar ik erken wel dat er fouten zijn gemaakt en dat er veel dingen zijn die veel beter moeten. Daar schrik ik niet voor terug."

Lees ook Voorganger Hillsong New York ontslagen wegens 'morele tekortkomingen', Levensstijl Hillsong-leiders lijkt in veel op die van seculiere artiesten en Beschuldiging misbruik collectegeld door Hillsong ten koste van 'uitstekende reputatie'.

Reacties

Als je te lang in dezelfde bubbel vertoeft met de gordijnen dicht, heb je geen zicht meer op wat er buiten gebeurt. Frisse inbreng van derden geeft correctie en nieuwe ideeën.

Maar in de leiderschapscultuur doen we niet graag de gordijnen open omdat de dingen toch volgens een subjectief patroon moeten blijven verlopen. Te vaak worden ingeslepen patronen ten onrechte als juist beschouwd en gaan jaren voorbij zonder cultuur verandering. Teveel (verkeerde) macht bij enkelingen, kan de cultuur verzieken.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen