Paul Kingsnorth
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

19 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Paul Kingsnorth hield zich bezig met occulte praktijken en is nu christen: "Christus kwam me halen"

"Een verzameling morele regels, om God gunstig te stemmen", zo vatte de Engelse schrijver en voormalig milieuactivist Paul Kingsnorth tot voor kort het christendom samen. Tot hij werd overweldigd door het inzicht dat hij Jezus’ nederige weg moest volgen, schrijft het dagblad Trouw.

Het bijzondere geloofsavontuur van Paul Kingsnorth begon ongeveer een jaar geleden. “Ik droomde over Jezus, die me een boodschap gaf. Mensen om me heen begonnen over Jezus te vertellen. Hij dook op in boeken die ik las, in emails die ik kreeg.” Hij werd als het ware achtervolgd. Nadat hij toetrad tot een wiccakring. De schrijver hield zich bezig met heidense rituelen, zag duistere dingen gebeuren door het oproepen van spreuken en magische cirkels en bracht veel tijd door in een tempel. "Ik had heel erg het gevoel dat ik werd overweldigd door een kracht die me belemmerde om de tempel in te gaan." Hij kon het niet langer ontkennen: "Ik ben christen."

“Deze Christus kwam me halen, zo voelt het nu. Ik ben niet tot bekering gekomen door een rationele overweging. Ik werd overweldigd, zoals C.S. Lewis schrijft, ‘door het gestage en onverbiddellijke naderbij komen van iemand die ik heel hard probeerde niet te ontmoeten’. Hoe meer ik er nu over leer, hoe meer dat christelijke verhaal resoneert met alles wat in me zit", maakt Kingsnorth duidelijk.

Lees het volledige interview op de site van Trouw.

Reacties

K
En weer een bijzonder verhaal hoe iemand tot geloof komt, zonder dat er een kerk aan te pas komt. Ik ben er nog niet uit, maar iets zegt mij dat dit soort bekeringen het gevestigde christendom een richting op wijzen. Namelijk die van dienstbaarheid en nederigheid. Weg van de machtsstructuren, van de verdeeldheid, van de morele oordelen, van het eigenbelang.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen