Stefan Paas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 mei 2021 door Redactie

Stefan Paas vindt speciale band met Israël theologisch onzin: "Het leidt tot morele blindheid"

Theoloog Stefan Paas is het op zijn zachtst gezegd oneens met de bijdrage van Dirk van Genderen die het Palestijns-Israëlische conflict een geestelijke strijd noemde. Volgens Paas leiden dat soort teksten tot "uiterst gevaarlijke demoniseringen", zo schrijft hij op Twitter

De voormalig Theoloog des Vaderlands deelt de bijdrage van Dirk van Genderen op het medium en voorziet het direct van commentaar: “Wie wil weten waarom christenzionisme (waarin Bijbelse theologie en moderne politiek ongezond vermengd worden) nooit zal bijdragen aan een oplossing in het Midden-Oosten: lees dit stuk”, is zijn veelzeggende reactie. “Dat dit soort teksten (‘geestelijke strijd’) leiden tot uiterst gevaarlijke demoniseringen (met daaraan gekoppelde ontmenselijking van Palestijnen) en dweperige solidariteit behoeft geen betoog.”

"Dit soort afgoderij met naties en politieke solidariteit leidt tot morele blindheid."

“Sowieso vind ik die hele ‘speciale band’ die christenen geacht worden te hebben met de Joodse burgers van Israël (natuurlijk niet de Arabische) theologisch onzin”, vervolgt Paas. “Die mensen hebben recht op veilig bestaan en soevereiniteit. Maar Palestijnen net zo goed. Dit soort afgoderij met naties en politieke solidariteit leidt tot morele blindheid en een verbijsterend gebrek aan mededogen. Ik kan me blijven verbazen hoe liefdeloos en stereotyperend in dit soort kringen vaak wordt gesproken over Palestijnen.”

Christenen hoeven Joodse naasten volgens de theoloog niet meer lief te hebben dan andere naasten: “Christenen hebben de opdracht hun naasten lief te hebben, het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid te zoeken. Nergens staat dat naasten met een bepaald paspoort of afkomst een streepje voor hebben. Of dat de hoofdstad van het Koninkrijk van God Jeruzalem is.

"Ik kan me blijven verbazen hoe liefdeloos en stereotyperend in dit soort kringen vaak wordt gesproken over Palestijnen."

Heel die dweperij komt uiteindelijk voort uit (grotendeels 19e-eeuwse) bedelingenleer; waarbij uit de Bijbel (dat wil zeggen het puzzelen met losse teksten) een toekomstscenario wordt afgeleid, waarin de stichting van de staat Israël het belangrijkste puzzelstuk is. In dit scenario speelt ook nog de verwachting van een massale bekering van Joden tot het christendom. De geschiedenis leert dat dergelijk filosemitisme, wanneer het gefrustreerd wordt, zomaar omslaat in antisemitisme (Luther).”

Paas doet vervolgens een oproep: “Normaliseer de relatie, dat is voor iedereen beter. Het dient de vrede wanneer christenen (noch enige andere groep) niet rondlopen met eindtijdscenario’s waarin één volk superieur of uitverkoren is, maar met het visioen van Jezus als Heer en de volken die in verzoenende verscheidenheid het Lam vereren. En verder is het ook wel praktisch dat politieke kwesties, die nu al zo ongelooflijk complex zijn, niet ook nog ingepast worden in allerlei eindstrijdscenario’s. Dat is in het verleden al vaker gebeurd, en het liep eigenlijk nooit goed af.”

De theoloog sluit zijn betoog af met "Maranatha" en citeert een gebed om vrede. 

Steun onze berichtgeving, word lid!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Ik wordt een beetje verdrietig van dit soort stukken. Karikaturen over en weer. Bah. Ik hoef de theoloog toch niet uit te leggen dat er een relatie is tussen Christus, de Joden als het door Hem gecreëerde volk uit Abraham en ons christenen? Is niet uit de Bijbel duidelijk dat het draait om Jeruzalem? Minacht ik daarom de Arabieren? Natuurlijk niet. Inderdaad, heb uw naaste lief. Geldt voor christenen en Joden. Ook voor Hamas en Iran. Zij willen echter vernietiging van Israël. Laat de theoloog eens aangeven waarom dat nu het geval is.