Jan van den Bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 mei 2021 door Jan van den Bosch

Christenen zijn geroepen om smaakmaker te zijn: hoe dan?

Zout lijkt een goedkoop product, maar het is essentieel om ons eten juist dat beetje extra’s te geven. Ik hou van koken en ben een liefhebber van zout. Mijn moeder waarschuwde me altijd om niet te kwistig te zijn met het zoutvaatje. En dan merkte ik geestig op – tenminste ik dacht dat het geestig was – dat we worden opgeroepen om het zout der aarde te zijn. Maar deze woorden van Jezus hadden een veel diepere betekenis.

Ik moet terugdenken aan een avontuur dat ik meemaakte in Mali, in de stad Timboektoe. Lang geleden maakte ik daar een tv-documentaire over de Toearegs, de oorspronkelijke bewoners van de Sahara. Toearegs zijn trots en ik raakte bevriend met hen, een woestijnvolk dat al eeuwenlang de karavaanhandel in de centrale Sahara regelde. Toearegs hebben de bijnaam ‘blauwe mannen’ vanwege de met indigo geverfde gezichtsluiers. Het is een prachtig gezicht om hen met hun felblauwe, wapperende gewaden op de statige kamelen door de woestijn te zien reizen. Ik had het voorrecht om een paar dagen met hen mee te mogen. Werkelijk onvergetelijk!

Hun meest verhandelde goederen waren dadels en zout. Grote plakken zout werden door de eindeloos lijkende woestijn vervoerd op zwaarbeladen kamelen. Ik kwam uit een land waar een pak zout praktisch niets kostte, maar zout had hier zo’n grote waarde dat het over vele honderden kilometers werd vervoerd. Voor het eerst begreep ik de waarde van de smaakmaker van onze maaltijden. Jezus zei: ‘Gij zijt het zout der aarde. Indien het zout smakeloos wordt, waarmee zal het gezouten worden?’ Een doordenkertje én een oproep aan ons, om smaakmakers te zijn als het gaat om Gods liefde doorgeven. Dat kan alleen als je er zelf ook door gegrepen bent. Anders wordt het een ‘smakeloos’ verhaal.

Smaakmaker, daar zijn we toe geroepen. Soms lezen we makkelijk over een Bijbeltekst heen. Daarom nog even terug naar de uitspraak van Jezus over zout. Daar bleef het niet bij want in dezelfde tekst roept Jezus ons op om naast een zoutend zout óók een lichtend licht te zijn. Hij zegt: ‘Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien!’

We moeten dus allemaal smaakmakers zijn; daartoe worden we opgeroepen!

Jan van den Bosch is televisiepresentator van Hour of Power en ondernemer.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen