Kerk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 mei 2021 door Patrick Goede

Turkse kerk aangevallen in dorp van ontvoerd christelijk echtpaar

In Turkije is een kerk onteerd en aangevallen. Onbekende mensen hebben kruizen, afbeeldingen van Jezus en rozenkransen vernield. Het gaat om een grotkerk in het Zuidoosten van Turkije. De kerk staat in hetzelfde dorp als waar in januari de christelijke Hurmüz Diril en Åžimuni Diril werden ontvoerd. Het levenloze lichaam van Åžimuni werd onlangs teruggevonden. Van Hurmüz Diril ontbreekt nog ieder spoor. Dat meldt de Christian Post.

Omdat de kerk in de bergen is gebouwd kan deze gelukkig niet zo gemakkelijk worden vernield als andere kerken. De aanval was daarom mogelijk vooral gericht op de religieuze items die zich in de kerk bevonden. De zoon van het ontvoerde stel, Adday Ramzi Diril, is een katholieke priester uit het dorp die duizenden Irakeze vluchtelingen van dienst is. Hij vond op 20 maart het levenloze lichaam van zijn moeder in een rivier. 

Een naast familielid van de priester zegt: "Het is duidelijk dat de mensen die dit gedaan hebben niet blij zijn met onze aanwezigheid en ons geloof. Het is een teken dat ze ons hier niet willen hebben." Het familielid denkt verder dat de aanval in verband staat met de eerdere ontvoering. 

Ook de advocaat van de familie is die mening toegedaan. "Mijn grootste bezigheid is de aanklager een zaak te laten openen tegen de ontvoerders. Helaas heeft dat nog geen resultaat opgeleverd. Ik geloof dat er een verband is tussen het uitblijven van een aanklacht en de aanval op de kerk. Het uitblijven van een aanklacht door de aanklager sterkt deze aanvallers en de mensen achter hen."

Turkije heeft een bevolking die voor 99 procent bestaat uit moslims. Toch biedt de grondwet vrijheid voor alle soorten religie. Die vrijheid lijkt wel steeds verder onder druk te staan door het bewind dat president Erdogan voert. Zo worden niet-islamitische groeperingen door middel van allerlei vereiste registratieprocedures ontmoedigd om samen te komen. 

Reacties

C
Wat een drama!

Maar, "foto's" van Jezus vernield?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen