verjaardagsfeest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 mei 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn man vindt de coronamaatregelen onzin'

"Mijn man vindt de coronamaatregelen onzin. Nu hebben we weer verjaardagen (met meer dan tien personen) en heeft het geen zin om niet mee te gaan als hij toch gaat met onze kinderen. Bovendien wil ik niet dat mensen weten dat wij hierover van mening verschillen. Maar ik voel me zo slecht als ik Romeinen 13 lees. Is het zonde als ik tegen mijn zin in meega?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Om een antwoord te kunnen geven, is het van belang ons af te vragen welk gezag de overheid heeft én welk gezag een echtgenoot heeft", antwoordt ds. W. Pieters. "De overheid heeft iets te zeggen over mijn gezin, namelijk dat ik mijn kinderen niet mag verwaarlozen of misbruiken. Ze heeft ook gezag in de maatschappij, een fabriek of zo, namelijk dat er geen misbruik plaatsvindt van personeel; zo ook in de kerk, namelijk dat we daarin niet criminele activiteiten toelaten.

Toch zijn er ook duidelijk grenzen aan het gezag van de overheid. De overheid heeft alleen het gezag dat God haar heeft gegeven. En dat gezag gaat niet over de vraag of ik zwarte sokken draag of witte, ook niet of ik mijn verjaardag houd of niet, of dat ik spruitjes eet of bloemkool. Gaat het gezag van de overheid dan wel over het aantal bezoekers dat op een verjaardag mag komen? Nee. De overheid moet zich met zaken van openbare orde en zedelijkheid en veiligheid bemoeien, maar niet met privézaken.

Als u vindt dat het voor de volksgezondheid gevaarlijk is om met tien personen bijeen te komen, dan heeft een verjaardagsfeest met meer dan tien personen opeens te maken met het gezag van de overheid. En als de overheid het verbiedt, moeten wij -op grond van Gods Woord- haar gehoorzamen. Maar als u vindt dat het voor de volksgezondheid niet gevaarlijk is om met tien personen bijeen te komen, dan heeft een verjaardagsfeest met meer dan tien personen niets te maken met het gezag van de overheid. En als de overheid het toch verbiedt, gaat ze haar ‘boekje te buiten’, dan overschrijdt ze de grenzen van haar gezag en heeft ze geen recht op gehoorzaamheid; dus dan hoeven wij haar -op grond van Gods Woord- niet te gehoorzamen.

U (vraagstelster) hebt beloofd uw man gehoorzaam te zijn. Het is in eerste instantie zijn verantwoordelijkheid hoe hij met de adviezen van de overheid in deze problematiek omgaat. U mag en moet (en wilt) hem volgen in alles wat u -met het formulier gesproken- recht en billijk acht. Ook wanneer u/uw man vindt dat de maatregelen van de overheid in deze dingen (tamelijk) willekeurig zijn en daarom niet (altijd) redelijk te vatten of voor eigen gemoed te verantwoorden zijn, is het nog de vraag of het nódig is om deze adviezen/wetten niet op volgen.

Bij een kerkdienst acht ik het veel duidelijker: op dit terrein bemoeit de overheid zich naar mijn mening al veel te veel met dingen waar zij hoogstens adviserend mag optreden en geen wetten mag stellen (over het zingen en zo). Bij een verjaardag echter zou ik denken: ik wil zo mogelijk (overeenkomstig de Schrift) de overheid gehoorzamen en daarom ga ik er niet heen. Ik probeer creatief te zijn en een alternatief te vinden", aldus de hersteld hervormde predikant uit Elspeet.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen