amsterdam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 mei 2021 door Redactie

Jodenhaat in de straten van Europa; Urk laat tegengeluid horen

Terwijl het conflict in Israël voortduurt, werd er dit weekend op tal van plaatsen in de wereld gedemonstreerd voor de Palestijnen. Of beter gezegd: tegen de Joden. Uitingen van Jodenhaat waren daarbij geen uitzondering. Ondertussen steunde demissionair premier Mark Rutte het zelfverdedingsrecht van Israël en nuanceerde hij deze woorden later. Op Urk liet een flink aantal inwoners duidelijk zien aan welke kant zij staan. Dit is wat er afgelopen weekend gebeurde. 

Verklaring Mark Rutte
Opnieuw domineerde de situatie in Israël afgelopen dagen het nieuws. Vanuit de hele wereld kwamen reacties op wat er op dit moment in het land gebeurt. Ook demissionair premier Mark Rutte bracht vrijdag een verklaring naar buiten. Daarin sprak hij zijn steun uit voor Israël: “Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza. Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit.”

"Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging."

Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, stelde in een reactie het een goed statement te vinden van Rutte: “Er zijn al meer dan 2000 raketten vanuit Gaza op Israëlische burgers (Arabieren en Joden) afgevuurd. Als dat stopt, stopt Israël met haar acties tegen Hamas in Gaza.”

Volop Jodenhaat tijdens demonstraties
Lang niet iedereen denk daar echter zo over, zo bleek tijdens tal van demonstraties die afgelopen dagen werden georganiseerd. Zo ging het zaterdag behoorlijk mis bij een pro-Palestijnse manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Er waren verschillende antisemitische leuzen te horen. ‘Heil Hitler’ en ‘Kankerjoden’ klonk het onder meer. Een groepje demonstranten raakten slaag met de politie. Er werden vijf mannen aangehouden. Bij de bijeenkomst op het Malieveld waren verschillende sprekers, waaronder Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid namens Denk.

Zondag waren er opnieuw tal van pro-Palestina demonstraties in steden door heel Nederland. De grootste was die op De Dam in Amsterdam. Ook hier leek de demonstratie voor de vrijheid van Palestina voor een groot gedeelte te draaien om haat tegen joden. Zo waren er borden te zien waarop een tweestatenoplossing in Israël werd afgewezen. De oplossing? Eén staat: Het Kalifaat.

Daarnaast werd er een inmiddels berucht strijdlied gezongen: “Khaybar, khaybar yaa yahud, jaisj-e-mohammed saufa ya’ud.” (“Khaybar, khaybar oh Joden. Het leger van Mohammed komt er weer aan”) Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, legde eerder op Twitter uit wat deze kreet betekent: “Wij Joden moeten ons de slag bij Khaybar herinneren, toen Mohammeds leger een hele Joodse stam uitmoordde, en dat dat leger nu weer terugkomt.” Deze intimderende kreet was overigens op meerdere plekken in Nederland en ook buiten Nederland te horen.  “Daar is het Khaybar weer”, reageert Alex ten Cate op Twitter bij beelden van de demonstratie in Amsterdam. “Dit heeft helemaal niets meer met steun voor die arme Palestijnen te maken. Onversneden Jodenhaat en islamitisch suprematisme. Is de politie wel getraind om deze genocide-strijdkreet te herkennen?”

Christelijke politici in Amsterdam reageren geschokt op wat er tijdens de demonstratie geroepen en getoond werd: “Ik schaam mij voor het ‘Khaybar’ dat vandaag door de straten van mijn stad klonk”, schrijft Gerjan van den Heuvel van ChristenUnie Amsterdam op Twitter. “Aangevuld met de oproep tot één staat: Het Kalifaat. Ik maak mij ernstige zorgen over de polarisatie die het conflict ook in Amsterdam veroorzaakt. Met onversneden antisemitisme gespekt.” Diederik Boomsma van CDA Amsterdam vraagt zich af waarom er niet is ingegrepen: “Diep triest dat “Khaybar” door ons Amsterdam klinkt met oproepen voor één kalifaat-staat; wat neerkomt op opheffen staat Israël. Ranzig antisemitisme. Waarom is niet ingegrepen? Wij zullen hier vragen over stellen.”

De demonstratie in Amsterdam werd overigens mede georganiseerd door de politieke partij BIJ1 en door jongerenorganisaties van de partijen GroenLinks, Denk en SP.

Overal demonstraties
Ook in andere steden waren (kleinere) demonstraties en ook hier werden antisemitische geluiden waargenomen. En Nederland was lang niet de enige. Overal ter wereld vonden demonstraties plaats, waarbij openlijk antisemitisme te zien en te horen was. In sommige gevallen werd er zelfs geweld gebruikt. In Duitsland trokken groepen demonstranten naar synagogen. Ook hier klonk het ‘Khaybar’ strijdlied en werd er ‘Scheissjuden’ gescandeerd. Hetzelfde gebeurde in Londen, waar men zelfs openlijk opriep om de dochters van Joden te verkrachten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze demonstraties waarbij Jodenhaat normaal gevonden lijkt te worden. Wie alle beelden achter elkaar kijkt, kan niet anders dan concluderen dat de haat tegen Joden weer springlevend is. Sterker nog: het is nooit weggeweest.

Urk
Een heel ander geluid was dit weekend te horen op het christelijke vissersdorp Urk. Veel christenen tonen zich solidair met Israël en op Urk besloot men dit te symboliseren door het buitenhangen van Israëlische vlaggen. Op tal van plaatsen werden deze vlaggen waargenomen en een twitteraar besloot er een collage van te maken en deze te delen. Er kwamen veel reacties op de vlaggen die in het dorp te zien zijn. Ook Naor Gilon, de Israëlische ambassadeur in Nederland reageerde op de collage: “I love Urk. Jerusalem of the Netherlands”, schreef hij op Twitter.

Nieuw statement Rutte
Demissionair premier Mark Rutte kwam zondag met een nieuw statement, nadat hij met zowel de Israëlische premier Netanyahu als de Palestijnse president Abbas had gesproken. “In mijn gesprekken heb ik aangedrongen op het zo snel mogelijk beëindigen van de gevechten en mijn steun uitgesproken voor bemiddeling door Egypte en de Verenigde Naties om tot een staakt het vuren te komen.”

Hij stelt in zijn statement opnieuw het recht op zelfverdediging van Israël te steunen, maar nuanceert dit wel: “Een verdere escalatie en nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers moeten voorkomen worden. Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, waaronder veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld. Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht.” De nuance volgt nadat Rutte veel kritiek kreeg op zijn eerdere reactie.

"Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah permanent in hun huis te laten blijven."

“Met premier Netanyahu en president Abbas heb ik ook gesproken over de gebeurtenissen die aan de gevechten vooraf gingen, zoals de situatie in Jeruzalem. Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven en opgeroepen tot het respecteren van de status quo op de heilige plaatsen en daarbij ook Jordanië te betrekken.”

Premier Netanyahu ervaart hoe dan ook de steun van Nederland, zo blijkt uit een tweet die hij zondagmiddag plaatste. Daarin bedankt hij de landen die “resoluut achter Israël staan en ons steunen in ons recht om onszelf te beschermen tegen terroristische aanvallen”. Hij voegt daar vlaggen bij van 25 landen. Ook de Nederlandse vlag is te zien.

Kees Kraayenoord
Tal van bekende en minder bekende christenen hebben inmiddels op de situatie gereageerd. Dat geldt ook voor Kees Kraayenoord, oprichter en voorganger van Mozaiek0318, die misschien wel de kern van het probleem raakt: “Kritiek op landspolitiek mag mijns inziens altijd kunnen worden geuit en indien nodig zelfs (streng) worden veroordeeld. Maar wat vandaag op Twitter en in de straten in allerlei steden in Europa te horen was, is niets minder dan Jodenhaat. En dat beangstigt mij. Er is een selectieve en agressieve haat in Europa tegen een volk wat al eeuwen werd vervolgd en opgejaagd, juist in datzelfde Europa. Dit mag en kan niet.”

"Ik bid ook dat Joden in Europa veilig zullen zijn en blijven. Wij hebben samen een verantwoordelijkheid."

“Ik bemerk al heel lang een liefde voor dit volk, Israël”, vervolgt Kraayenoord. “Al begrijp ik eerlijk gezegd de keuzes van deze zittende regering in Israël niet en zit ik er soms mee in m’n maag. En ik begrijp ook (amper) hoe schrijnend de uitzichtloze situatie is voor vele Palestijnse gezinnen. Eerlijk gezegd begrijp ik sowieso weinig van de situatie. Maar ik hoop en bid dat er een tijd komt dat Jood en Palestijn samen kunnen leven in een veilige samenleving, waar alle kinderen veilig en samen kunnen leven en spelen. Ik hoop en bid voor de vrede van Jeruzalem, een stad waar recht en gerechtigheid zal wonen. Maar ik bid ook dat de Joden in Europa veilig zullen zijn en blijven. En wat betreft dat laatste hebben wij samen een verantwoordelijkheid.”

Foto: Twitter, Sonny Spek

Reacties

J
Goed gedaan, Urk! Een belangrijk en hartverwarmend gebaar in een land waarin openlijke Jodenhaat groeiende is en ongestraft blijft. 1940 -1945 is niet ver weg.

Het is in NL op veel fronten geestelijk mis. Ook in onze regering zitten Jodenhaters en vrijmetselaars. Dat is ook op wereldniveau zo. De gevolgen ervan worden steeds duidelijker.Goed gesproken, Kees Kraaijenoord!Wie Israël zegent, wordt zelf gezegend.
K
Een felicitatie voor Urk is op zijn plaats, echt geweldig. Heel Nederland had voor Israël moeten vlaggen. Het is een grote schande dat er zoveel hamasaanhangers in Nederland zijn. De profetieën in de Bijbel zijn gelukkig positief, de God van Israël heeft Israël in de afgelopen 5 oorlogen tegen de jihadisten de overwinning gegeven, en dat zal Hij blijven doen. Ieder slachtoffer in deze strijd is vanzelfsprekend teveel. Nogmaals wij schamen ons diep voor het geblaf van de jihadisten in Nederland.

T
Het zijn de leugens die overal en altijd over Israel en palestijnen worden verteld. Jazeker de NOS doet hier van harte aan mee. Altijd worden pro palestijnen in de media het woord gegeven, Pro Israel geluiden worden in de kiem gesmoord.Leugens over Israel en joden vieren hoogtij, het aanzetten tot haat valt onder vrije meningsuiting, die volledig uit leugens bestaat. De rechtstaat bestaat niet voor Joden, het antisemitisme is groter dan voor en tijdens WO2. Kerken en overheden zwijgen, laf dat ze zijn. Urk is mijn trots!
Toon meer reacties (27)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen