christen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

29 juni 2021 door Patrick Goede

10-jarige schaakmeester vluchtte voor Boko Haram: "God is met ons"

De 10-jarige Tani Adewumi heeft de status van Amerikaans schaakmeester behaald. Een knappe prestatie, helemaal in het licht van de grote verdrukking die hij en zijn ouders ondervonden toen ze in Nigeria moesten vluchten voor Boko Haram. "Ik bad tot God en Hij antwoordde", vertelt Tani aan CBN News

Hij moest er een groot toernooi voor winnen met maar liefst 73 deelnemers. Maar nu is de 10-jarige Tani Adewumi één van de jongste schaakmeesters ooit. Zijn schaakcoach Shawn Martinez zegt daarover: "Het gebeurt niet vaak dat iemand die het spelletje pas een jaar kent zo goed presteert. Wat heet, hij is ongeslagen."

Een jaar eerder was het gezin van Tani gevlucht voor de aanhoudende dreiging van Boko Haram. "Ze bombadeerden alles, kerken, moskeeën en de markt", vertelt de vader van Tani. Hij kan nog een tijdje doorgaan met zijn printshop maar wanneer Boko Haram hem dwingt voor hen te werken vlucht het gezin uiteindelijk toch.

"Iemand richtte zijn pistool op mij", zegt Tani's moeder. "Ik lag op de vloer. Hij zei: 'Laten we haar gebruiken als boodschap voor haar man. Ik kan niet zeggen wat ze bedoelden. Misschien bedoelden ze verkrachting of moord. Maar ik bad de hele tijd: 'God help mij. Red mijn kinderen.'"

Gelukkig gingen de mannen er onverrichterzake weer vandoor. Toch bleven de doodsbedreigingen komen aan het adres van Adewumi's. Uiteindelijk kregen ze de visa voor een vlucht naar Texas waar ze bij familie konden verblijven. "We kijken niet terug. We zijn dankbaar dat we een plek hebben gevonden waar we ons hoofd te ruste kunnen leggen", zegt Tani's moeder.

Mede dankzij het succes van Tani heeft het gezin de Tanitoluwa Adewumi Foundation opgericht, om families in nood te helpen. Ook is er een biografie van Tani uitgekomen. "God is altijd bij ons en dat geeft met het vertrouwen dat er nog meer dingen in het verschiet liggen, goede dingen", aldus Tani Adewumi. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen