kerkdienst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 mei 2021 door Jeffrey Schipper

'Buiten de kerk voel ik mij meer gewaardeerd en geaccepteerd'

"De moeite met het christen-zijn in de samenleving, die regelmatig ervaren wordt, heb ik niet. Als ik vragen heb durf ik ze eigenlijk niet te stellen want alles wordt geïnterpreteerd op een manier waarop de ‘gewone’ kerkganger denkt. Hierin ontbreekt het dus aan echt luisteren. Eigenlijk voel ik mij verwijderd van de kerk. Buiten de kerk voel ik mij meer gewaardeerd en geaccepteerd dan binnen de kerk", maakt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl duidelijk.

"Wat een pijnlijke vraag om te lezen", stelt ds. M. van Heijningen. "Weet je, ik houd van de kerk. Waarom? Omdat het een perfecte club mensen is? Integendeel. Het is soms een zootje ongeregeld. Mensen maken ruzie, vaak over dingen die er eigenlijk niet toe doen. Alleen al het feit dat er zoveel kerkscheuringen (geweest) zijn laat voldoende zien. Mensen blijken in de kerk ook echt mens te zijn. Vaak regeert de oude mens, helaas.

Waarom dan toch de kerk? Omdat daar de trouw van God schittert. Hij gaat door ondanks ons. In alle eeuwen en alle plaatsen. En dat terwijl Hij weet heeft van alles wat mis gaat. De Bijbel laat ons dat zien. De discipelen van Jezus maken aan het avondmaal (!) ruzie met elkaar. Het is zelfs zo dat Paulus aan Timotheüs schrijft een werker in de kerk moet de “kwaden kunnen verdragen” (2 Tim 2:24).

Kortom, je observatie klopt. Er is en gaat veel mis onder christenen. Dat zou zo niet moeten zijn, maar is wel de praktijk. Toch zou ik willen zeggen; probeer trouw te zijn. Geloven gaat echt niet alleen. Juist wanneer ik het lastige van de ander zie, word ik geconfronteerd met mezelf. Door die ander kijk ik in de spiegel. Ben ik ook zo lastig? Vaak (altijd?) is het antwoord: ja. Ik ben niet beter. En toch: God houdt het zelfs met mij uit.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat jouw kerk, je gaven niet in beeld heeft. Je ervaart geen waardering, je vindt geen luisterend oor. Zoek naar een mogelijkheid om je uit te spreken. Biedt jezelf aan om mee te werken met jouw gaven. Geef vooral niet op, dat doet de Heere ook niet. Een uiterste(!) optie is, aankloppen bij een andere gemeente", aldus de PKN-predikant.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Mensen binnen de kerk zijn geen betere mensen buiten de kerk. Helaas denken veel mensen binnen de kerk daar anders over.

De moeite die gelovigen buiten de kerk zeggen te ervaren, gaan niet over wat ze geloven, maar over morele regels die ze aan mensen buiten de kerk willen opleggen.
Wij mensen zijn vaak de vertragende bouwfactor in de kerk. Na vele jaren begrijp ik ook waarom. Eenheid en harmonie is haalbaar, maar dan zouden wij onze voorkeuren moeten inleveren ten faveure van het collectief. We nemen onze karakters en stokpaardjes mee de kerk in en die zijn niet altijd Bijbels onderbouwd. Verschillend denken over theologische standpunten kan leiden tot hete hoofden en koude harten. Teleurstelling in mensen heeft velen doen besluiten de kerk de rug toe te keren. En dat blijft een groot verdriet.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen