Vrijheid van religie staat onder druk in Frankrijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 mei 2021 door Geerten van Breugel

Franse christenen luiden noodklok vanwege veranderde godsdienstvrijheid

In Frankrijk trekken christenen aan de bel over de godsdienstvrijheid in het land. De Conceil National des Évangéliques de France (CNEF) kloppen, samen met de World Evangelical Alliance (WEA) en de European Evangelical Alliance (EEA), door middel van een rapport aan bij de Verenigde Naties, omdat ze bezorgd zijn over de gevolgen die een onlangs aangenomen wet tegen separatisme heeft in het land. Dat meldt Evangelical Focus.

Al langer zijn er protesten in Frankrijk en daarbuiten. Een wet in het land die ervoor moet zorgen dat 'religieus fanatisme' de kop in wordt gedrukt, is onlangs door de Franse Tweede Kamer, de Assemblée nationale, goedgekeurd. De wet, die door veel moslims wordt betwist, strijkt nu ook christenen tegen de haren in. Zo vraagt de CNEF het College voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties om de veranderende relatie tussen kerken en de staat te bevragen. Zo zou de wet tot gevolg hebben dat iemand zijn religie in de openbare ruimte limiteert en zit daar een groter idee achter, zo schrijven de protestanten in hun brief.

Het effect van de wet op geloofsvrijheid moet onder de loep genomen worden, vinden de initiatiefnemers van het rapport. Ze zien dat sinds 1905, toen de huidige wet ingesteld werd, christenen hun geloof in vrede hebben uitgeoefend en zien de balans tussen geloofsgemeenschappen en de staat nu veranderen. Daarom zou de het College voor de Rechten van de Mens bij de Franse overheid moeten nagaan in hoeverre deze wetswijziging voldoet aan de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.

Reacties

Die wetsverandering in Frankrijk heeft alles te maken met de opkomst van de islam als tweede religie. Islam is religie maar islam is politiek gezien een vorm van separatisme. Om meer grip te krijgen op de islam wil men de wet aanpassen maar dat raakt de evangelische christenen. Hoe gespannen de situatie is in Frankrijk blijkt uit een protest. https://www.thetimes.co.uk/article/macron-dismisses-former-generals-warning-of-civil-war-in-france-qlzk9xs29

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen