Jan Wolsheimer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 mei 2021 door Redactie

Rakettenregen: directeur Jan Wolsheimer veroordeelt Hamas én Israël

"In ons kerkgenootschap (CAMA) ken ik collega predikanten in Israël. Ik heb hen en het Israëlische volk hartelijk lief. Ik heb ook collega predikanten in Palestina. Ik heb hen en het Palestijnse volk hartelijk lief. Ik hoor verhalen uit de twee kampen van een ingewikkeld conflict", schrijft Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland, naar aanleiding van de rakettenregen op Israël via Twitter.

Wolsheimer: "Ik veroordeel de daden van Hamas als misdadig. Zij onderdrukken de eigen bevolking in Gaza en zoeken niet de weg van vrede. Gewone Palestijnse burgers lijden ondraaglijk onder het regime van deze misdadige organisatie. Hoewel ik begrip heb voor de gevoelens van de Palestijnen met betrekking tot de wijze waarop zij zijn onteigend, verjaagd en onderdrukt, zou ik een slechte vriend van de Palestijnen zijn als ik het onrecht wat zij veroorzaken niet zou veroordelen.

Ik veroordeel de daden van de regering Netanyahu als misdadig. De nederzettingenpolitiek, de annexaties en de segregatie leidt niet tot de weg van vrede. Gewone Israëlische burgers leiden onder de spanningen van de keuzes die deze regering maakt. Hoewel ik begrip heb voor de gevoelens van de Israëli’s rondom acceptatie in de regio, het recht op land en het recht op het beschermen van de eigen bevolking, zou ik een slechte vriend van Israël zijn als ik het onrecht wat zij veroorzaken niet aan de kaak zou stellen.

In dit ingewikkelde conflict waar de propagandamachines aan beide kanten op volle kracht draaien en waar het lastig is waarheid van leugen te onderscheiden is de weg van vrede slechts mogelijk via de weg van het recht. In Psalm 122 waar opgeroepen wordt om te bidden voor de vrede van Jeruzalem heeft dat alles te maken met vers 5: ‘Daar zetelt het gerecht, daar troont het huis van David'. Recht en liefde zullen tot vrede leiden, de hele Bijbel ademt dit principe. Wie Jezus wil volgen zal ten allen tijde onrecht moeten (en willen) bestrijden. Misschien nog wel het meest onder vrienden.

Hoewel ik goed besef dat bepalen van een positie in dit conflict niet eenvoudig is (ik heb er meters boeken over gelezen) wil ik me onthouden van populistische retoriek. Dat doet geen recht aan mensen en niet aan de God van recht. Elk mens heeft recht op levensruimte en vrede. Juist als volgelingen van Jezus moeten we hier naar streven en elke vorm van onrecht als onkruid weg schoffelen. Onbenoemd onrecht schaadt vriendschap en de naam van onze God."

Lees ook: Segers en Van der Staaij uiten afschuw over rakettenregen in Israël.


Conflict Israel-Palestijnen
- Van der Staaij en Segers over Israëlisch-Palestijns conflict: "Partijen moeten met elkaar om tafel"
- Palestijnse voorganger Munir Kakish roept christenen op om voor vrede te bidden
- Een wapenstilstand is geen haatstilstand
- Wat de oorlog tussen Israël en Hamas tot christenen te zeggen heeft
- Israëli’s versus Palestijnen: staat God aan de kant van Israël?
Meer over Conflict Israel-Palestijnen »

Reacties

g
Onvoorstelbaar dat deze persoon het over "bezetting" heeft als het over Samaria en Judea gaat.
Zolang we het "recht van God" blijven benaderen vanuit de menselijke kaders van de kennis van goed en kwaad, zal er geen vrede komen.Jezus aan het kruis bestreedt het onrecht juist NIET op de menselijke manier. Dat is de Weg die hij ons heeft voorgehouden. Alleen langs die weg zal er vrede komen.
Deze persoon weet blijkbaar niet dat Palestina totaal niet bestaat als land!

Jammer.

Zou zo goed zijn om te weten waar dat woord zijn oorsprong aan ontleent.

Terug naar de Romeinse bezetting van de joden. Hoe werden die genoemd om hen te vernederen?

Phalesteth= varken. Daarna is dit woord steeds meer iets veranderd en hebben de Engelsen het Palestina genoemd maar het was en blijft Israël de naam die God dat land gegeven heeft.

Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen