Meindert Leerling
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2021 door Redactie

Voormalig leider van ChristenUnie-voorloper RPF Meindert Leerling (85) overleden

Oud-politicus Meindert Leerling is op 85-jarige leeftijd overleden. Leerling zat van 1981 tot 1994 in de Tweede Kamer voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), een van de voorlopers van de ChristenUnie. Hij was tevens fractievoorzitter van zijn partij. De ChristenUnie bevestigt het overlijden van Leerling.

Onder leiding van Leerling kwam de RPF in 1981 in de Tweede Kamer, waar hij tot 1994 zat. Voordat hij toetrad tot de Tweede Kamer was Leerling onder meer actief bij de Evangelische Omroep. Na zijn politieke carrière leidde hij onder meer reizen naar Israël. In een interview op CIP.nl wees hij eerder op de unieke positie van het Joodse volk in Gods plan met deze wereld. "Israël is een bijzonder volk omdat er uitvoerig over wordt geschreven in de Bijbel. Het is en blijft het uitverkoren volk van God. Dat heeft logischerwijs ook politieke consequenties." Klik hier om het volledige CIP-artikel te lezen.

Leerling behoorde tot de conservatieve vleugel van de ChristenUnie. Samenleven in een andere relatie dan het wettig huwelijk tussen man en vrouw wees hij af. "Een homoseksuele relatie is niet wat de Bijbel van ons vraagt. Het gaat niet om de persoon, maar om de daad, zoals hetero's ook dingen doen die niet kunnen." Ook wilde hij uitsluiten dat rooms-katholieken de partij kunnen vertegenwoordigen. Zijn conservatieve standpunten kwam ook tot uiting in dit interview met het Nederlands Dagblad. "Ik ga er nog steeds van uit dat bij een gezin de man de kostwinner is en de vrouw thuis voor het gezin zorgt."

Ook juichte hij samenwerking met de SGP toe; een conservatief-christelijke partij met duidelijk een andere politieke kleur dan de meer progressieve ChristenUnie. "Laat ChristenUnie en SGP ook maar eens aan elkaar snuffelen en elkaar ook op het persoonlijke vlak beter leren kennen", zei Leerling hierover. "De SGP straalt onder leiding van Van der Staaij toch minder somberheid uit. Minder donkere pakken en meer vrolijke stropdassen. Ik weet wel, het heeft niets met principes te maken, maar toch. Het is een smeermiddel om gesprekken te vergemakkelijken", zei hij in gesprek met het Reformatorisch Dagblad.

'Verdrietig over het overlijden van Meindert Leerling', reageert ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers via Twitter. 'Meindert is nu Thuis bij zijn Vader, maar we gaan zijn warme meeleven met ons Haagse werk zeer missen. Hier heb ik wat meer geschreven over mijn herinneringen aan deze bevlogen christen-politicus en vriend van Israël.' SGP-leider Kees van der Staaij: 'Met ontroering kennisgenomen van het overlijden van Meindert Leerling. Ik bewaar warme herinneringen aan het werkbezoek onder zijn leiding naar Israël. Ook de laatste jaren waren er hartelijke contacten over de noodzaak van Bijbelgetrouwe politiek.'

Naar aanleiding van het overlijden van Leerling deelt de ChristenUnie Psalm 31:15-16a (NBV), 'Maar ik vertrouw op u Heer, ik zeg: U bent mijn God, in Uw hand liggen mijn lot en mijn leven.' Lees hier het volledige In memoriam van de partij.

Foto: ChristenUnie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen