Rick WArren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2021 door Redactie

Voorzitter Amerikaanse baptistengemeenten noemt inzegening vrouwelijke voorgangers 'teleurstellend'

De voorzitter van de Southern Baptist Convention (SBC) J.D. Greear noemt de keuze van baptistengemeente Saddleback Church om drie vrouwelijke voorgangers in te zegenen 'teleurstellend', meldt de Christian Post. "We hebben deze vrouwen thuis nodig", aldus Greear.

SBC-voorzitter Greear keurt de keuze van Saddleback Church voorganger Rick Warren af. In zijn reactie legt Greear uit dat de baptistengemeenten niet tegen vrouwen zijn, maar dat ze geloven dat vrouwen bestemd zijn tot het vervullen van een specifiek aantal functies binnen de gemeente. "We zijn ervan overtuigd dat er geen gezonde kerk bestaat waarin de mannen tot bloei komen en de vrouwen niet. Wanneer we dus een sfeer creëren waarin vrouwen in hun kracht staan, zal dit ook goed zijn voor de mannen", legt SBC-voorzitter Greear uit. "Bovenal geloven we dat Gods Woord goed en betrouwbaar is, dat zijn doel met de kerk de eeuwig stand zal houden en Hij de kerk zal zegenen, nu en altijd."

De voorganger van Saddleback Church Rick Warren omschrijft de inzegeningen van de drie vrouwen als een 'historisch moment' voor de kerk. Hij ziet het benoemen van de vrouwelijke voorgangers als een doorbraak en een ontwikkeling, ondanks dat het recht tegen de leer van de SBC ingaat, waar Saddleback Church bij is aangesloten. Warren is een invloedrijke voorganger uit Californië die gevolgd wordt door duizenden Amerikaanse evangelicals. De keuze van Warren veroorzaakt onrust binnen de SBC en andere kerkelijke gemeenten en de discussie over de toelaatbaarheid van vrouwen in het ambt staat opnieuw ter discussie in de Verenigde staten.

Greear benadrukt het belang van de vrouw en de rol die zij te vervullen hebben. “We hebben godvruchtige, sterke vrouwen nodig om naar voren te treden en de gaven te gebruiken die God hun heeft gegeven. We hebben deze vrouwen thuis nodig, die moed in het leven van hun gezin spreken. We hebben ze nodig om ons op te roepen om vrijgevig te zijn, te bidden en offeren. We hebben vrouwen nodig in de samenleving die ons leiden met wijsheid, moed en geloof. En mogen we trouw blijven om op het fundament van Gods Woord te staan - of het nu gaat om de rol van voorganger of om een andere kwestie", aldus de invloedrijke evangelical.

Greear is niet de enige vooraanstaande voorganger binnen de Amerikaanse baptistengemeenten die zich negatief uitlaat over de beslissing van Warren om de vrouwelijke voorgangers in te zegenen. "Pogingen om de standpunten van de SBC te ontkennen hebben geen zin. Ik geloof niet dat Baptisten het zomaar toe zullen laten dat dit gebeurd of dat we van de waarheid af zullen wijken", reageerde de invloedrijke baptistenvoorganger Al Mohler eerder op de kwestie. "Ik ben teleurgesteld dat de gemeente afwijkt van de duidelijke leer in de Schrift", sluit vooraanstaande baptistenvoorganger Jason Keith Allen hierbij aan.

Reacties

K
Een kerkgenootschap wat is ontstaan uit een afscheiding, omdat ze de slavernij niet wilden afschaffen. Met de zelfde manier van bijbel lezen, die men gebruikt om vrouwen te weren van leidinggevende posities, hebben ze 150 jaar geleden de slavernij verdedigd. En dat alles herhaald zich onder de mom van "niet mee gaan met de moderne cultuur".

Helaas zijn ze er niet bepaald uniek in.
J
Hoi Kees,

Het zijn de DEMOCRATEN, die in de USA de slavenhouders zijn. Men laat het zelfs op een burgeroorlog aankomen om dat te verdedigen.

Er is een uitgebreide documentaire over verschenen in 2016: Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party.

Aangezien er in de afgelopen VIJF jaar geen enkele rechtszaak tegen deze documentaire is aangespannen kunnen we gerust stellen: dat het historisch blijkbaar niet te weerleggen valt!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen