C. S. L. Janse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2021 door Redactie

'Protest Bewaar het Pand tegen uitgestelde synodevergadering was terecht'

'De generale synode van Gereformeerde Gemeenten was gelukkig net afgerond voor de besmettingen gingen oplopen. Bij de christelijke gereformeerden was dat anders', merkt C. S. L. Janse, socioloog en voormalig hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, op in De Saambinder. Terwijl een heikel punt (vrouwelijke ambtsdragers) aan de orde was, werd de synodevergadering vorig jaar uitgesteld naar het voorjaar van 2020.

'Men werd overvallen door de coronamaatregelen. Uiteraard kun je als synode ook digitaal vergaderen en besluiten nemen, maar naar zijn aard is dat altijd een stuk afstandelijker. Derhalve besloot men om pas volgend jaar april weer een synodevergadering over deze zaak te houden. Dat leverde protest op van de Stichting Bewaar het Pand, waarin de behoudende vleugel van het kerkverband zich gegroepeerd heeft. Die vond dat uitstel onaanvaardbaar. Hier is immers het Schriftgezag aan de orde. Laat de kerk zich leiden door de moderne cultuur of door de Bijbel?

Daarbij komt dat naarmate men langer wacht het moeilijker wordt om de zaak terug te draaien. In bepaalde gemeenten zijn vrouwelijke ambtsdragers dan gewoon geworden. Men is er al jarenlang aan gewend. Kun je het dan nog maken om hen weg te sturen? Zonder nu te willen beweren dat dat de bedoeling is van het synodemoderamen, is het wel een gegeven dat dat zo werkt. Dat zullen alle partijen in deze zaak beseffen. Vandaar ook het terechte protest van Bewaar het Pand.

Ook met inachtneming van de anderhalve meter regel kun je in een niet al te klein kerkgebouw best een synodevergadering houden. De hersteld hervormde synode vergaderde onlangs ook op diem anier. De zaak waar het om gaat, is er belangrijk genoeg voor', stelt Janse.

Bovenstaand fragment is afkomstig uit een artikel uit De Saambinder, het kerkelijk orgaan van de Gereformeerde Gemeenten.

Reacties

K
Ik kan nu commentaar gaan leveren op iemand van de Gereformeerde Gemeente die commentaar geeft op een besluit van een synode van een kerkverband en mij vervolgens af vragen waar hij zich mee bemoeit.

Dat doet ik maar even niet, daar ik de context waarin dit is geschreven mis. En dat is ergens wel jammer. Het zou kunnen zijn dat het een stukje bezinning is op hoe om te gaan met synodevergadering in crisistijden. En dat zou best interessant kunnen zijn voor een breder publiek.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen