Politie Jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 mei 2021 door Redactie

Kerkleiders Jeruzalem roepen op tot vrede in hun 'heilige stad'

Het hoogste orgaan van kerkleiders in Jeruzalem heeft opgeroepen tot vrede na het aanhoudende geweld in de stad. De patriarchen en kerkhoofden zijn diep ontmoedigd en bezorgd over de gebeurtenissen, met name de gecoördineerde provocatie van rechts-radicale groeperingen die een toch al fragiel Jeruzalem in gevaar brengt.

"Deze ontwikkelingen, zowel in de Al Aqsa-moskee, als in Sheikh Jarrah, schenden de rechten van mensen in Jeruzalem en van schaden het imago van Jeruzalem als de Stad van de Vrede. De acties die de veiligheid van gelovigen ondermijnen en de waardigheid van de Palestijnen die worden uitgezet, zijn onaanvaardbaar", zeiden ze in een gezamenlijke verklaring.

"Het bijzondere karakter van Jeruzalem, de Heilige Stad, met de bestaande Status Quo, dwingt alle partijen om de toch al gevoelige situatie in de Heilige Stad Jeruzalem te behouden. Wij roepen de Internationale Gemeenschap en alle mensen van goede wil op om in te grijpen om een einde te maken aan deze provocerende acties en om te blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem."

De patriarch van Jeruzalem, Theophilos III, voegde eraan toe: "Jeruzalem is heilig voor drie religies, en gelovigen van al deze religies moeten worden gerespecteerd en de vrijheid genieten om hun gewoonten en tradities te respecteren zonder angst of intimidatie." Hij riep "iedereen op om de heiligheid van de heilige maand te respecteren, vrede en veiligheid voor aanbidders te handhaven en vrijheid van aanbidding en toegang tot heilige plaatsen met respect en waardigheid mogelijk te maken, zoals gegarandeerd door internationale wetten." De patriarch benadrukte het belang van "het respecteren van de bestaande juridische en historische status van Jeruzalem en de Hasjemitische voogdij over de islamitische en christelijke heilige plaatsen".

Deze zorgen werden bevestigd door Anita Delhaas, Directeur van de ICOHS, die zei: "Te lang hebben haatdragende ideologieën ongecontroleerd mogen blijven, en het resultaat is wat we in Jeruzalem zien. Frequente aanvallen op heilige plaatsen, bedreigingen en intimidatie van aanbidders en maffiagedrag in de straten van de stad weerspiegelen alarmerende onverdraagzaamheid jegens andere religieuze gemeenschappen. Degenen in gezagsposities moeten actie ondernemen om dit dringend aan te pakken en de radicale ideologieën uitdagen die oude gemeenschappen uit hun huizen in het Heilige Land willen verdrijven."

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De rellen ( en erger) die zich in Israël manifesteren, zijn miz het probleem door zgn "vredelievend samenwonen". Neem een stad als Lod waar Joden en Arabieren "vreedzaam" samenleven, daar is het nu een totaal slagveld. Segregatie is de enige oplossing om "vreedzaam" te leven. Een samenleving zoals in Israël met veel Arabische/islamitische inwoners zal nooit een langdurige rust hebben. Dat geld voor elk land, voorbeelden te over.