Ds. A. K. Wallet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 mei 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik heb moeite met de verwijtende toon van de apostel Paulus'

"In Hebreeën 5 en 6 heb ik moeite met de (verwijtende?) toon die Paulus aan slaat. Waarschuwingen zijn waarschijnlijk op z’n plek maar het voelt niet gelijkwaardig of zo, alsof de verveling met dat volkje der Hebreeën is toegeslagen. Kan Paulus geen voorbeeld nemen aan de Heere of kijk ik zelf met een te donkere, negatieve bril naar deze brief van Paulus?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Allereerst moeten we bedenken als we de Bijbel lezen, dat het maar niet gaat over wat Paulus schrijft, maar we hebben het bij de Bijbel over de inspiratie van de Heilige Geest", maakt ds. A. K. Wallet (foto) duidelijk. "Dat betekent dat wat Paulus schrijft niet uit zijn eigen koker komt, maar schrijft hij verlicht door de Heilige Geest. (...) Wat wordt beoogd in het schrijven van dit gedeelte? Over het algemeen waren de Hebreeën geneigd om tevreden te zijn de eerste beginselen (Hebreeën 6:1) van het geloof te kennen. Men wordt vergeleken met een kind dat de eerste tijd van het leven met melk gevoed wordt. Maar als dat kind niets anders zou krijgen, zou dat beslist de groei belemmeren.

De schrijver van de Hebreeënbrief wekt de lezers op toe te nemen in het geloof. Gezond geloof zal herkend worden aan groei in het geloof. Groei in zondekennis , maar tegelijk een groei in de kennis van Christus en van God de Vader. Er is zoveel te leren als gelovige: niet voor niets wekt ook Petrus de gelovigen op om toe te nemen, op te wassen, in de genade en kennis (2 Petrus 3:18) van onze Heere Jezus Christus. Deze vermaning van de schrijver is tegelijk een opwekking om meer kennis te ontvangen van het Koninkrijk van God en Zijn Christus.

Wat waren de eerste beginselen? Zie Hebreeën 6:2: bekering, het geloof in God, de doop, het ontvangen van de Heilige Geest, de opstanding en het eeuwig oordeel. Helaas waren er ook die afvielen van het geloof. Dat bleek dus geen echt geloof te zijn. Er was geen groei en zelfs spreekt de schrijver over de zonde tegen de Heilige Geest. Dat gaat dus heel erg ver. Vandaar de waarschuwing en de opwekking om toe te nemen in het geloof. (...) De bedoeling van dit schrijven is dus: wees bang om af te vallen en sta naar meerdere genade."

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
Heeft Paulus dan de Hebreeenbrief geschreven? Daar zijn de meningen over verdeeld.
Ja Joop, het heeft mij ook enigszins verbaasd! Ik zelf en vele anderen opteren voor Apollos. Ds. Wallet mag natuurlijk redenen hebben om Paulus als vermoedelijke schrijver aan te merken, maar om nu de apostel de maat te nemen met verwijzing naar de brief aan de Hebreeën, is erg onzorgvuldig en onjuist.
a
Een vraag ,wat betekent zonden tegen de Heilige Geest? . Is dat ontkennen, dat Jezus de Christus is en in het vlees is gekomen, gestorven voor onze zonden en ten derde dagen opgestaan? Paulus, waarschuwt hier al voor in de brief aan 1Korinthe 15 vanaf vers 12 en vers 17 "u bent dan nog in uw zonden" en vers 19 "als wij alleen voor dit leven op Christus onze hoop gevestigd hebben zijn wij de meest beklagenswaardige van alle mensen".
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen