Rick Warren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 mei 2021 door Redactie

Amerikaanse baptistenvoorganger onder vuur na inzegenen drie vrouwelijke voorgangers

De vooraanstaande Amerikaanse baptistenvoorganger Al Mohler levert kritiek op de inzegening van drie vrouwelijke voorgangers in Rick Warren's baptistengemeente in Californië. "Dit is in strijd met de Schrift", reageert Mohler op de aanstelling die 6 mei 2021 plaatsvond in Saddleback Church, meldt de Christian Post. De Amerikaanse voorganger is de voorzitter van de Southern Baptist Theological Seminary, een conservatieve stroming evangelicals.

In de geloofsverklaring van de Amerikaanse Southern Baptist Convention (SBC) uit 2020 staat omschreven hoe de kerk kijkt naar vrouwen die onderwijs geven in de gemeente. De conservatieve evangelicals zijn tegen vrouwelijke voorgangers wanneer zij leiding geven aan mannelijke gemeenteleden. "Er is geen discussie mogelijk… De Heilige Schrift kan en zal niet veranderen van standpunt", aldus Mohler. Het is onduidelijk of Saddleback Church deel uit zal blijven maken van de SBC. Saddleback Church en Rick Warren hebben nog niet gereageerd op de kwestie.

"De SBC kan geen onduidelijk standpunt uitdragen. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Pogingen om de standpunten van de conventie te ontkennen hebben geen zin. Op dit moment zullen we als Baptisten moeten besluiten of we de leer van de SBC zullen herzien. Ik geloof niet dat Baptisten het zomaar toe zullen laten dat dit gebeurd of dat we van de waarheid af zullen wijken", reageert Mohler tot slot.

Mohler is niet de enige die zich uitspreekt tegen de inzegening van de vrouwelijke voorgangers door Rick Warren. "Ik ben teleurgesteld dat de gemeente afwijkt van de duidelijke leer in de Schrift. In 1 Timotheus 3 en Titus 1 lezen we kwalificaties van goede kerkelijke leiders, geen suggesties. Laten we vasthouden aan de Schrift", tweet vooraanstaande leider binnen de Baptisten in het Midwesten van de Verenigde Staten Jason Keith Allen.

Foto: Saddleback Church

Reacties

G
Zoals bij zoveel actuele thema's waarbij tot voor kort algemeen aanvaarde waarheden vanuit de Schrift ter discussie worden gesteld lijkt het wel alsof er maar 1 richting uit wordt gekeken: het moet worden aangepast aan de 'tijdsgeest', enige verschil tussen denominaties en buitenkerkelijke groeperingen lijkt enkel de snelheid waarmee men zich aan wil passen te zijn. Ik stel me zo voor dat een jaar of 15 geleden in Saddleback men een duidelijk standpunt huldigde, en wat is er nu daadwerkelijk qua argumentatie veranderd in de tussentijd?
G
Waarom wordt een dergelijke kwestie niet vanuit een compleet andere invalshoek bekeken? Bijvoorbeeld 'hoe kan de volledige gemeente (vrouwen en mannen) bijdragen aan het voortbrengen van voldoende geschikte mannelijke leiders'? Iets dergelijks suggereren wordt vaak al 'fout' gevonden, maar waarom? Leiderschap zou voor 100% dienstbaar moeten zijn, niet een soort van machtspositie waardoor vrouwen zich ondergeschikt zouden kunnen voelen (of, niets menselijks is hen vreemd, jaloers zouden kunnen zijn).
J
Toen de GKv in 2017 de ambten openstelde voor vrouwen, heb ik per direct elk bezoek aan de plaatselijke gemeente gestaakt! De maanden daarna zijn nog wel enkele personen opgestapt. De massa is daarentegen blijven zitten!

De oudstenraad heeft zeer tactisch ruim 2 jaar verder met geen woord gerept over de vrouw in het ambt. Begin vorig jaar heeft men het eindelijk intern voorzichtig aangekaart. En dit voorjaar, ca. 3,5 jaar na dato, is de eerste vrouwelijke diaken een feit!

Afbraak gaat geleidelijk, onophoudelijk maar definitief!

Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen