Hanneke Aerts
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 mei 2021 door Hour of Power

Hanneke kreeg slecht nieuws bij de 20-wekenecho: "Op dat moment stort je wereld in"

Hanneke Aerts vlogt en blogt over het zijn van een vrouw en moeder. De perfecte gast dus afgelopen zondag, op moederdag, voor Hour of Power. Hanneke vertelde daar met name over haar intense laatste zwangerschap. Hanneke: “De echoscopiste bleef heel erg stil”.

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Bij de 20-weken echo is het namelijk flink schrikken voor Hanneke en haar man. “We hoopten dat alles goed was. We kwamen aan bij de echoscopiste en waren aan het praten over hoe mooi alles eruit zag. Maar op een gegeven moment bleef ze heel erg stil. Het hoofdje zag er volgens haar iets te klein uit. Op een gegeven moment zag ze echt dat er iets mis was. De hersenen leken te klein. Op dat moment stort je wereld in.”

Help
Wat er dan aan de hand is, is nog niet duidelijk. Hanneke die in God gelooft haalt niet gelijk alle christelijke clichés uit de kast. “Het is niet zo dat je op dat moment zegt: ‘God is daar, halleluja, alles komt goed’. Dat had ik helemaal niet, dat zou je eigenlijk wel willen. Toen we naar huis gingen zat ik ook constant maar in mijn hoofd. Ik kon niet goed bidden en het enige wat door mijn hoofd ging was: ‘Help God, ik kan dit niet. Wat gebeurt er?’. Ik merkte toen wel dat wanneer ik niet sterk kon zijn, God mij wel vasthield. Ik had het gevoel dat ik een beetje rond aan het vliegen was maar niet loskwam omdat ik vast zat aan God. Hij is mijn anker en fundament. Dat merkte ik heel diep in mijn wezen.”

Opluchting
Hanneke en haar man moeten een weekend lang wachten op de uitslag van een nieuw onderzoek. “De uitslag was dat ons kindje een open ruggetje had. Dat betekent dat de neuraalbuis niet goed gesloten is in de allereerste weken van de zwangerschap. De wervels sluiten daar niet en de zenuwen zijn er niet goed aangelegd. Ook ontbreekt er huid. Alles wat onder het ruggetje zit kan daarom onderhevig zijn aan uitval. We waren echter zo bang voor de diagnose dat we eigenlijk blij waren met een ‘open ruggetje’ in plaats van dat zij zwaar gehandicapt ter wereld zou komen. Dus in eerste instantie waren we vooral heel erg opgelucht.”

"Ze moet hier wel de rest van haar leven mee leren leven"

In België is er een operatie voor handen om het ruggetje in de baarmoeder nog tijdens de zwangerschap te sluiten. “Omdat de zenuwen van de ongeboren baby open en bloot liggen in de baarmoeder worden die vaak gedurende de zwangerschap nog verder aangetast. We zijn naar België gegaan voor uitleg en in eerste instantie wilden we het niet doen omdat de risico’s zo groot leken. Het was een hele moeilijke keuze.”

Uiteindelijk wordt Hanneke toch de derde Nederlander bij wie de operatie wordt uitgevoerd. “Ze hebben mijn buik van heup tot heup opengemaakt, de baarmoeder vervolgens een beetje opgetild, opengemaakt en het kindje gedraaid zodat ze bij de opening lag. Eén arts heeft als taak gehad om haar in mijn baarmoeder te houden zodat ze niet geboren werd. Vervolgens hebben ze haar rug dichtgemaakt zodat het bindweefsel en huidweefsel de zenuwen weer bedekten. Daarna hebben ze de baarmoeder en mijn buik weer dichtgemaakt, op hoop van zegen dat ze niet geboren zou worden en nog verder zou groeien. Want ik was pas 25 weken zwanger. Die operatiekamer ingaan was heel moeilijk voor mij, ik had het gevoel op een soort afgrond af te gaan, overgeleverd aan artsen die ik niet kende. Het was een sprong in het diepe met God. Ik kon er alleen nog maar op vertrouwen dat Hij de operatie zou leiden.”

Handicap
Na de operatie blijft Hanneke nog tien weken zwanger. De operatie slaagt dus maar Hanneke’s baby wordt wel met een handicap geboren. “De beperking vanwege haar zenuwen die niet goed zijn aangelegd blijft. Ze gaat naar school en heeft vriendinnen. Ze moet hier wel de rest van haar leven mee leren leven. Maar we proberen haar voor te leven dat ze goed is is zoals ze is. Dat God van haar houdt en dat Hij haar hier doorheen helpt.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen