Regenboogvlag kerk lhbti
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2021 door Redactie

Voormalig EO-directeur wijst op eenzijdigheid Europese 'regenboogindex' voor kerken

Uit de vorige week gepresenteerde Europese 'regenboogindex' voor kerken wordt duidelijk dat de positie van homo's en transgenders in sommige kerken nog niet optimaal is. Met gefronste wenkbrauwen worden de uitkomsten van de 'regenboogindex' bekeken in orthodox-christelijk Nederland. Voormalig EO-directeur Ad de Boer wijst via Twitter op de subjectiviteit die hieraan ten grondslag ligt.

"Voor onderzoek naar LHBTI-inclusiviteit van Europese kerken is volgens de onderzoekers voor het eerst objectieve informatie verzameld. Hoezo objectief?", vraagt De Boer zich af. "Aan LHBTI-kerkleden zijn vragen over hun kerk voorgelegd. Dat levert toch subjectieve informatie op? Nog los van het feit dat de invulling van 'inclusiviteit' door de onderzoekers uiteraard subjectief is.

Het maakt ook nogal wat uit wie je de vragenlijst laat invullen: de kerkelijke LHBTI-lobby of gewone LHBTI-kerkleden. En welke LHBTI-visie de invullers hebben. Ik kan me zo voorstellen dat Wielie Elhorst (predikant voor de LHBTI-gemeenschap, red.) en Herman van Wijngaarden (oprichter van stichting Hart van Homo's, red.) hun PKN verschillend zullen scoren. Ook de 'inclusiviteits'-index is uiterst subjectief. Een paar criteria voor inclusiviteit: The Bible is not used as a normative instrument for defining gender roles. En: The church officiates 'same-sex'-marriages. Objectief? Dank je de koekoek.

Nog een criterium: Transgender persons receive a special blessing when they present their new name/identity in church. De PKN heeft daarvoor een liturgisch formulier en scoort daarom hoog. Maar zo'n formulier hebben zegt toch weinig over de praktijk waar het criterium over gaat? Nog een voorbeeld hoe 'discutabel' de 'inclusiviteits'-index is: 10 van de 47 criteria gaan over publieke kerkelijke uitspraken, bijvoorbeeld over gezondheids- of voortplantingsrechten van LHBTI'ers. Een kerk die sowieso geen (synodale) statements over politiek/maatschappij doet, scoort dus 0! Terwijl tal van plaatselijke gemeenten die tot zo'n kerkgemeenschap behoren, een veilige plek voor LHBTI'ers kunnen zijn. Maar dan loop je dus 10 indexpunten mis, omdat je landelijke kerkverband vanwege bijvoorbeeld kerkstructuur of -visie geen politieke statements afgeeft. Raar!", aldus De Boer, nauw betrokken bij de hereniging tussen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) en Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Voor de index werd het acceptatiebeleid van 46 katholieke, protestantse en oosters-orthodoxe kerken in 33 Europese landen onderzocht. Er is gekeken naar de rechten van homo's in de kerk en naar de rol van kerkgenootschappen in het publieke debat over rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuele mensen. Lees meer over de uitkomsten op de site van de NOS.

Reacties

De Bijbel lijkt me hier heel duidelijk over. Heb LHBTI-ers lief maar verafschuw hun praktijken.

Waar hebben we het eigenlijk over? Het teken van de regenboog betekent Bijbels letterlijk een teken van Gods Trouw dat Hij nooit meer de aarde verwoesten zou door water!!

Die aarde was toen juist mede dankzij het losbandige en zedeloze leven mede dankzij de gevallen engelen verwoest. God had 120 jaar geduld gehad maar de mensen bekeerden zich niet.

Hoe is het heden ten dagen? Hoe vol gruwelijke dingen op sexualiteit gebeurt er en dan Gods teken gebruiken voor de goedkeuring van de zonde?

Dat is zo onbijbels. De Bijbel leert dat we onze
K
Maar wat wil Ad de Boer dan nu precies er mee zeggen? Uiterste flanken van de PKN zijn ronduit vrijzinnig en behoorlijk orthodox. Binnen de PKN worden dus de vragen op gemeente-niveau op verschillende manieren beantwoord. Die conclusie is wel juist ja.

Maar in het verlengde daarvan moet je dus concluderen dat binnen het kerkverband een bepaalde ruimte is voor de LHBTI-groep. En dat zegt dan weer niets hoe een lokale gemeente functioneer. Niets meer en niets minder dan dat.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen