Herman van Wijngaarden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 mei 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik ben homo en verliefd geworden op mijn beste vriend'

"Ik ben homo en verliefd geworden op mijn beste vriend. Hij weet niet dat ik homo ben omdat ik geen coming out gehad heb. Ik waardeer onze vriendschap enorm. Maar weet op dit moment echt niet hoe ik ermee om moet gaan. Bidden tegen mijn gevoelens lijkt niet te helpen. Wat moet ik doen?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Van een homoseksuele jongen heb ik ooit gehoord dat hij het ‘gewoon’ vertelde aan die vriend: 'Ik ben verliefd op je!'", antwoordt Herman van Wijngaarden (foto), oprichter van stichting Hart van homo’s. "Zelf heb ik dat ook wel eens gedaan. Alleen dát al kan erg helpen. Dingen die je gevoelsmatig bezighouden en waarmee je in je eentje rondloopt, kunnen je steeds meer in beslag gaan nemen. Door het te delen met een ander -in dit geval zelfs met dé ander, op wie je verliefd bent- wordt de ‘betovering’ een beetje verbroken. Dat is natuurlijk niet makkelijk, maar tegenwoordig schrikken jongeren van zo’n bekentenis minder dan vroeger.

Je moet er dan natuurlijk wel echt van overtuigd zijn dat het tussen jullie niks kan worden. Ik zeg dat omdat het begrijpelijk zou zijn als je jouw gevoelens voor die vriend toch stiekem een beetje gaat koesteren en aanwakkeren. Begrijp me goed, er is niks mis mee dat je die vriend (als homo) ‘leuk’ vindt, maar je moet wel eerlijk blijven naar jezelf en die vriend. Als je weet en gelooft dat het tussen jullie niks kan worden, moet je niet willen doen (en fantaseren) alsof dat wél zo zou kunnen zijn.

Nu is op dit moment voor jou een bijkomend probleem dat die vriend (nog) niet weet dat je homo bent. Misschien moet je dáármee dan maar beginnen, dat je dat aan hem gaat vertellen. Als hij echt je beste vriend is, moet dat kunnen. (...) Als jij er op deze manier mee omgaat, geloof ik dat je gevoelens van verliefdheid vanzelf minder zullen worden. Het kan korter duren of langer, maar als jij deze gevoelens niet voedt of laat voeden, zullen ze uiteindelijk uitdoven", aldus Van Wijngaarden.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

a
Herman, je geeft een wijs advies .
Goed en eerlijk antwoord.

Doet niets af aan de problematiek en geeft tegelijk een richtlijn hoe ermee om te gaan vlgs bijbelse richtlijnen.

En Herman weet waar hij het over heeft. Dat vindt ik zo waardevol!
Ik zou zeggen: ga er eerst mee naar de Heer en lees in Gods woord hoe je met homoseksualiteit als christen naar Gods maatstaven kunt omgaan (HSV Spreuken 3 : 5,6 Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je [eigen] inzicht niet.6. Ken Hem in al je wegen, dan zal Híj je paden rechtmaken.). Dat kan de oplossing van je probleem kunnen opleveren .
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen