vondst olielamp stad van david jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 mei 2021 door Redactie

Unieke bronzen olielamp gevonden in resten Stad van David

Archeologen hebben een olielamp gevonden van 2.000 jaar oud in de ruïnes van de Stad van David. De zeldzame olielamp heeft de vorm van een gezicht en is gemaakt van brons. Het is de eerste keer dat deze soort olielamp wordt gevonden in Jeruzalem, schrijft Times of Israel.

Onderzoekers van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit geven aan dat ze geloven dat de lamp als 'borg' werd begraven in de grond om zo voorspoed te brengen aan de inwoners van de stad tijdens de Romeinse overheersing. "De lamp die werd geofferd wijst mogelijk op het grote belang van het gebouw dat er bovenop werd gebouwd. Het zou kunnen dat er een verband is met het beschermen van de Siloam-bron, de belangrijkste waterbron van de stad", aldus onderzoekers dr. Yuval Baruch en Ari Levy in een officiële reactie van de Israëlische Antiquiteiten Autoriteit.

"Deze lamp is een unieke vondst. Voor zover wij weten is het de eerste keer dat het is gevonden in Israël. Het bijzondere aan deze lamp is dat het gezicht slechts voor de helft wordt weergeven", luidt de verdere reactie. De reden voor het ontbreken van de andere helft van het gezicht kan zijn om praktische redenen. Het zou kunnen dat de lamp aan een plat object kon worden bevestigd, zoals aan een muur. De onderzoekers benadrukken dat het rituele gebruik van de lamp echter het meest aannemelijk is.


Israel
- Vijf misverstanden van christenen over joden
- Ds. Willem Glashouwer: "Jeruzalem is nog steeds bezet gebied"
- Jeannette woont in Jeruzalem: "Het was mijn vriend én Israël, of geen van beide"
- Deze 5 profetieën van Jezus over Israël zijn uitgekomen
- Ds. Kees van Velzen ergert zich aan anti-Israëlpolitiek: "Geen plek op aarde waar Palestijnen het beter hebben dan in Israël"
Meer over Israel »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen