coronavarianten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 mei 2021 door Weet Magazine

Weet magazine: Geen supervirus in aantocht ondanks coronavarianten

Sinds begin deze maand is er flinke onrust over een nieuwe coronavariant: de Indiase. Die slaat met verwoestende kracht om zich heen. Wat betekenen al die varianten? Wat staat ons nog te wachten? Komt er straks een supervirus dat iedereen uit de weg ruimt? Volgens het populairwetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine loopt het niet zo’n vaart.

In een uitvoerig artikel in het jongste nummer van Weet Magazine (nr. 68, april) wordt het leven en de ontwikkeling van een virus beschreven. Een virus vermenigvuldigt zichzelf door een levende cel binnen te dringen en die cel te ‘hacken’ om kopieën van zichzelf te maken. Die kopieën kunnen dan weer nieuwe cellen infecteren. Dat kopiëren gaat echter niet altijd goed; er treden vaak kopieerfoutjes (mutaties) op. De ‘dochtervirussen’ zijn daardoor net een beetje anders dan het ‘moedervirus’. Meestal zijn het hele subtiele verschillen, die amper effect hebben op het functioneren van het virus. Als ze wel effect hebben, is het vaak een nadelig effect: ze verzwakken het virus. Maar af en toe hebben mutaties een vóórdelig effect op de vermeerdering van het virus. Bijvoorbeeld doordat ze het virus in staat stellen om cellen makkelijker binnen te dringen of de immuunrespons van de gastheer te ontlopen.

Wordt een virus gevaarlijker?
Als virussen zo veel muteren, ontstaat er dan straks niet een gevaarlijk supervirus? Ze worden immers steeds besmettelijker? “Dat valt gelukkig wel mee,” zegt evolutiebioloog Ruben Jorritsma, medewerker van Weet Magazine en auteur van het artikel. “Een virus is ondanks alle mutaties allesbehalve onverslaanbaar. We hebben een geweldig immuunsysteem dat zo sterk en flexibel is, dat virussen feitelijk de underdogs zijn.” Om het immuunsysteem voor te blijven, móéten virussen wel continu muteren. Doen ze dat niet, dan is het einde verhaal voor het virus. Het is alsof je omhoog loopt op een neergaande roltrap: zodra je stopt met lopen, zak je onherroepelijk naar beneden.”

Levende gastheer
Er is nog een reden waarom mutaties niet onherroepelijk leiden tot een steeds gevaarlijker virus. Virussen hebben namelijk weliswaar de neiging om besmettelijker te worden, maar ze worden niet per se dodelijker. Dat komt doordat een virus er niets aan heeft als een besmet persoon overlijdt. Jorritsma: “Het virus wil zich gewoon verspreiden, en hoe langer een besmet persoon leeft, hoe meer diegene met anderen in aanraking komt, en hoe beter het virus zich dus kan verspreiden.”

Geen supervirus op komst
De succesvolste mutanten zijn dus niet per se de dodelijkste. Het meest succesvolle virus vindt een goede balans tussen enerzijds een snelle aanmaak van virusdeeltjes (wat ten koste gaat van de gastheer) en anderzijds een langdurige kans op besmetting van andere personen (wat juist een levende gastheer vereist). Er is dus geen reden om te denken dat het coronavirus op lange termijn steeds dodelijker wordt. Voor een zeer dodelijk supervirus dat zou ontwikkelen uit het coronavirus hoeven we dus niet bang te zijn.

Weet Magazine is een tweemaandelijks verschijnend populairwetenschappelijk tijdschrift dat nieuws uit de natuur, techniek en wetenschap beschrijft vanuit een christelijk perspectief. Het meest recente nummer verscheen op 1 april 2021.

Klik hier om abonnee te worden van Weet Magazine!

Reacties

D
@Pieter Gaemers Opvallend dat je de onafhankelijke beroepsmedia (wier bestaan het informeren van burgers is) omschrijft als ”mainstream media” versus ”onafhankelijke media”. Een contradictie. En dat terwijl uit je ongefundeerde boze gesnater (3 Johannes vers 10) blijkt dat je juist de activistische nepnieuwsverspreider als onafhankelijk ziet. De pers, onder wie ik, heeft als doel je feitelijk te informeren, met vallen en opstaan. Activistische websites willen je slechts overtuigen van hun gelijk. En dat lukt hen bij jou vooralsnog aardig.
K
Tot zover de reclame. Zoals wel vaker met reclame is de inhoud nogal inhoudsloos. Had dat op zijn minst vermeld dat eerdere varianten van dit virus SARS en MERS waren en dat deze virussen wel heel dodelijk waren en om die reden het virus zich ook niet heeft kunnen ontwikkelen tot een wereldwijde pandemie.

En ook wel wetenswaardig: SARS-cov1 was in 2003, MERS-cov in 2014, en SARS-cov2 is dus in 2018 ontstaan. Het zou dus zomaar kunnen dat we binnen 10 jaar weer met een nieuwe variant te maken krijgen.
P
De media en de overheden willen de angst er in houden. In India is geen supervirus ontstaan. Grote aantallen slachtoffers zijn juist gevallen door het gebruik van het Pfizer-nepvaccin. Gelukkig is India gestopt met Pfizer en is het overgegaan op ivermectine als geneesmiddel. Binnenkort kunnen we dus in de onafhankelijke media lezen dat het in India de goede kant op gaat. De mainstream media zullen het waarschijnlijk wel weer verzwijgen. SARS-cov1 en MERS-cov zijn ongetwijfeld ook in Chinees lab gemaakt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen