Ensberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2021 door Redactie

Politicus zegt lidmaatschap CDA op omdat christelijke kernwaarden niet meer leidend zijn

Na negen jaar heeft Dave Ensberg zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Dat maakte hij vorige week bekend op Twitter. In gesprek met de Trouw vertelt hij de reden van zijn vertrek. Daarbij zegt hij onder meer dat christelijke kernwaarden volgens hem niet meer leidend zijn bij het CDA.

Ensberg was een actief en betrokken CDA-lid. Hij stond zowel landelijk als provinciaal op de kandidatenlijst van de partij. Ook won hij de Balkenende-award voor zijn bijdrage aan de multiculturele samenleving en zat hij in het partijbestuur van Noord-Brabant en Limburg. Hij stelt nu dat de CDA te rechts-conservatief is geworden en dat hij zich daar niet langer bij thuis voelt. Onder meer de samenwerking van het CDA in provincie Noord-Brabant deed hem zeer. Ensberg deed er alles aan om dit te voorkomen. Maar het mocht niet baten: “Het doet pijn dat je samenwerkt met zo’n partij die openlijk racistisch en antisemitisch is.”

In het interview met Trouw refereert Ensberg aan de eerste keer dat hij mocht preken, afgelopen januari: “Dan denk je na over wat echt belangrijk is. Vluchtelingen en barmhartigheid. Zoals in Europese vluchtelingenkampen. Kinderen worden door ratten gebeten. Vrouwen moeten na een keizersnede direct terug naar de tent, lopen een infectieziekte op. Zelfs als een Vlaamse christendemocraat zijn EU-collega’s oproept barmhartig te zijn, geeft het CDA niet thuis. Als je er als christendemocraat niet voor deze mensen wil zijn om vage redenen en opportunisme, waarvoor dan wel?”

Lees het hele interview in Trouw.

Reacties

Ben het met Ensberg eens, maar om héél andere redenen. En de redenen die ik heb zal hij niet onderschrijven. Een wereld van verschil, tussen hem en mijzelf, maar de overeenkomst is dat het CDA (al decennia) geen christelijke kernwaarden heeft.
J
Hoi Ronald,

Lees ik het goed, dat jij hoopt dat die `C´ weer inhoud krijgt.

Denk je dat de aanhangers van de `ideologie van de wreede´ binnen die partij dat toelaten??

Want volgens de paus hebben die twee ideologieën toch dezelfde godheid!

Dat een christen nog deel wenst uit te maken van die partij is mij een raadsel?
Überhaupt is het de vraag of je echte kernwaarden aantreft in welke partij dan ook. De SGP en CU komen daar nog dicht bij. Alles valt of staat of je respect hebt voor Degene die je zegt te vertegenwoordigen. In dit geval Christen-Democratisch Appèl, of is het(C)ommercieel (D)uidelijk (A)nders? Vooralsnog hebben ze daar genoeg problemen en zal Hoekstra nog een lange weg moeten gaan om de plooien glad te strijken, te beginnen bij Omtzigt. Misschien dat die C dan weer inhoud krijgt.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen