Ds. C. Budding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Drinken met vrienden en tv kijken: doe ik God daarmee verdriet?

"Ik ben jong (19) en ik vind het lastig om te peilen wat ik in mijn jeugd wel en niet mag doen. Ik vind het erg leuk om ‘s avonds of in mijn vrije tijd een (woon)programma te kijken of gezellig met vrienden wat te drinken, zomers te varen etc. Is dat zondig? Doe ik Hem daar verdriet mee? Ik ben bang dat ik nu heel fout bezig ben, terwijl ik het zelf niet uitspreek", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Ik vind het mooi om te lezen dat je oprecht zuiver wil leven voor de Heere", antwoordt ds. C. Budding (foto). "Dat is ook precies wat God van ons vraagt. En daarbij geeft de Bijbel een duidelijke richtlijn aan over de manier waarop wij dienen te leven voor Zijn Aangezicht. Ook jij hoort waarschijnlijk elke zondag de wet voorlezen. Daar hoef ik niet over uit te weiden." De predikant verwijst naar Romeinen 12:2, 'En word niet aan deze wereld gelijkvormig, maar word veranderd door de vernieuwing van uw gezindheid om te kunnen onderscheiden wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is.'

Misschien merk je best dat heel veel (praat)programma’s de geest van deze wereld uitademen en niet de geest van God. Daarom: let dan duidelijk op wat de intenties van deze programma’s zijn. Als deze een informatief karakter hebben, dan kun je dat mijns inziens best kijken en zijn er best heel wat (woon)programma’s en dergelijke niet per definitie verkeerd. Maar tegelijkertijd roep ik je op om waakzaam te blijven. Blijf het jezelf voortdurend afvragen wat de wil van God hierin is. Daarbij geeft God je ook een geweten om een keuze te maken wat wel of niet kan.

Tot slot zou ik je nog een Bijbelgedeelte ter overweging willen meegeven: Efeze 5:15-17: 'Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen en buit de geschikte tijd uit, omdat de dagen vol kwaad zijn. Wees daarom niet onverstandig, maar begrijp wat de wil van de Heere is.' Staat hierin concreet in wat je wel en niet mag? Nee. Maar toch geloof ik vast, dat je in verbinding met de Heilige Geest mag onderscheiden wat de wil van de Heere is.

De apostel Paulus roept bijvoorbeeld de Filippenzen ertoe op om heilig te leven in deze wereld (Fil. 2). Tot die christenen werd niet gezegd om uit die wereld te gaan. Zo hoef jij jezelf ook niet helemaal te onttrekken aan deze wereld. Sterker nog: dat red je zelf ook niet al zou je het willen. Maar je wordt opgeroepen om heilig te leven ín deze wereld. Daarom hoef je jezelf niet direct schuldig te voelen als je ergens een verkeerd woord hoort vallen, want dat gebeurt om je heen ook vaak genoeg. Het blijft wel de vraag: Wat doe ik daar dan mee?", aldus de hervormde predikant uit Goudswaard.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

Ergens in de Bijbel staat dat de bereidvaardigheid welkom is naar hetgeen zij heeft en niet naar wat ze niet heeft. Het gaat dan om het geven aan een collecte. Maar geestelijk gaat dit denk ik ook wel op. Je kunt iets willen, maar kan daarbij alleen geven wat je geestelijk in huis hebt. Daarboven uit gaan is niet wenselijk omdat je dan in een kramp terecht kunt komen. De Heere is geen boeman en staat ook niet met een stok klaar als je te laat thuis komt zogezegd. Geeft de Heere wat Hem toekomt en geniet ook van wat Hij je geeft op deze aarde.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen