CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 mei 2021 door Redactie

Schandalen stapelen zich op: moet Hillsong zich zorgen maken? - CIP Podcast

De charismatische beweging Hillsong komt steeds vaker in opspraak. Eerder dit jaar kwam in Hillsong New York het schandaal rond het overspel van Carl Lentz naar buiten. Onlangs stapte het voorgangersechtpaar Reed en Jess Bogard uit het Amerikaanse Dallas op na ambtsmisbruik. En deze week kwam daar pastor Daniel Barrett bij. Hij zette zijn huwelijk op het spel na het versturen van intieme kleedkamerfoto's. Dit kwam ter sprake in de CIP Podcast.

"Op een gegeven moment is er niet langer sprake van een incident, maar van een patroon", maakt CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper duidelijk. "Hans Frinsel, kenner van de beweging, legt de vinger op de zere plek: ‘Op het eerste gezicht lijkt de geloofsbelijdenis van Hillsong redelijk orthodox. Maar wie hun leer en praktijk nader bekijkt, beseft dat dit een verhullende sluier is. In zijn boeken en toespraken draagt Brian Houston nadrukkelijk de principes van het welvaartsevangelie en Word of Faith uit. Het welvaartsevangelie is een misleidende vervalsing van het Evangelie. Zij ziet welvaart en rijkdom als een recht dat we mogen claimen op grond van het werk van Christus. Het richt zich op bevrediging van verlangens hier en nu. Het is daarom niet vreemd dat de welvaartsbeweging vergeven is van schandalen van manipulatie, misbruik en overspel.’"

"Volgens mij zou iedere leider, commissie, kerkenraad die bij Hillsong betrokken is de column van Frinsel tot zich moeten nemen. De pastor staat te veel op een voetstuk. Het boek De erfenis van Adriaan laat zien waar het in het extreemste geval toe kan leiden", aldus Schipper, verwijzend naar dit interview met Johan Lock: Waarom Johan na een lange strijd zijn pinksterkerk verliet.

Beluister het fragment vanaf minuut 35:50:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


CIP Podcast
- Jurjen ten Brinke schrikt van polarisatie: Andries Knevel reageert in CIP Podcast
- Yoeri Albrecht gefrustreerd omdat kerken 'voorrangspositie' hebben: begrijpelijk?
- Christenen Collectief vindt kerken in Nederland te braaf: terecht punt? - CIP Podcast
- Ergernis van de week: standenleer in Gereformeerde Gemeenten - CIP Podcast
- Machtsmisbruik in de PKN: is het tijd voor actie? - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
@Marijn Burkunk, niet alleen de welvaartsbeweging is vergeven van schandalen...etc. Dat klopt inderdaad. Maar dat is ook helemaal niet wat Frinsel hier zegt. Ik haal dat tenminste niet uit de tekst. Vraag is wel: is er sprake van een structureel probleem, of een incidenteel probleem dat in elk type gemeente of kerk zal kunnen voorkomen. Mijn overtuiging is dat de WOF-beweging veel structurele problemen heeft.
J
Hans Frinsel heeft gelijk. Zoals ik het zie: ik zat jaren lang in een charismatische / pinkstergemeente. Ik heb nu spijt dat ik daar ooit onderdeel van was. Het is een heel verhaal, maar wat ik als een van de hoofddwalingen zie: het spreken in tongen. Een vorm van bijgeloof zoals dat in charismatische kringen gepractiseerd wordt. Een van de ene dwaling komt een andere. En weer een andere. Zoals ik het zie: de charismatische beweging is in vele opzichten anti-bijbels. Een redelijke terechtwijzing (wat leert de bijbel en wat niet?) is onmogelijk.
@Joop, de mens heeft een structureel probleem, charismatisch of dogmatisch, theïst of atheïst. Bij dat probleem hoort het wijzen met de vinger m.a.w. ons cluppie is goed en dat cluppie is fout. Aan de basis ligt de schier onbedwingbare neiging jezelf uitnemender te achten dan de ander.
Toon meer reacties (1)