Päivi Räsänen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 mei 2021 door Jeffrey Schipper

Mogelijke celstraf 'homofobe' politicus Finland leidt tot statement Evangelische Alliantie

In Finland is een verhit debat ontstaan sinds bekend is geworden dat een christelijk parlementslid een 6-jarige celstraf boven het hoofd hangt na uitspraken over huwelijk en seksualiteit. De Evangelische Alliantie in Finland komt vanwege de vervolging van christendemocraat Päivi Räsänen met een statement en roept christenen om "de Bijbelse waarheid op liefdevolle en respectvolle wijze te blijven verkondigen".

Räsänen stelde dat homoseksuele relaties het christelijke mensbeeld verstoren. Dit deed ze door middel van een pamflet in 2004. In een tv-interview in 2019 liet Räsänen weten alleen ruimte te zien voor een huwelijk tussen man en vrouw. Ze verwees naar Romeinen 1:24-27. Hier staat geschreven dat God geen zondige verlangens legt in harten van mensen en dat we geen onreine seksuele relaties mogen aangaan met elkaar. Ook uitte ze kritiek op de Evangelische Lutherse Kerk van Finland vanwege haar deelname aan de Gay Pride. Op basis van bovenstaande incidenten wordt de ex-minister van Binnenlandse Zaken vervolgd voor het aanzetten tot haat tegen homoseksuelen. 

Verklaring Evangelische Alliantie
De Evangelische Alliantie in Finland kwam deze week met een verklaring: "Het moet mogelijk zijn om op basis van de Bijbel overtuigingen in het openbaar te bespreken. De definitie wat zonde is en andere theologische kwesties zijn niet bedoeld om door de rechterlijke macht te beoordelen, maar behoren tot de reikwijdte van de religieuze vrijheid. De staat en de rechterlijke macht hebben de taak om de vrijheid van meningsuiting en godsdienst zo ruim mogelijk te handhaven." De Finse Evangelische Allitantie representeert verschillende kerken, organisaties en stromingen die zich tot de evangelische beweging rekenen.

De alliantie onderstreept dat "volgens de Bijbel God de mens naar Zijn evenbeeld heeft geschapen, mannelijk en vrouwelijk. Deze visie, gebaseerd op de scheppingsleer, vormt de basis van gelijkwaardigheid en rechten van alle mensen." De Evangelische Alliantie is zich ervan bewust dat door deze kwestie christenen in Finland in de verleiding kunnen komen om in zelfcensuur te vervallen. Daarom spoort men alle christenen aan om "vrijmoedig de Bijbelse waarheid op een liefdevolle en respectvolle manier te blijven verkondigen". De Evangelische Alliantie roept ook op tot gebed voor christenen die bij de gerechtelijke procedure van Räsänen zijn betrokken, evenals voor de procureur-generaal en de gehele rechterlijke macht.

Evangelical Focus merkt op dat ook evangelische allianties in andere Europese landen bereid zijn om deze kwestie onder de aandacht te brengen. Beperking van de vrijheid van meningsuiting in LHBT-kwesties ervaren zij als een potentiële bedreiging voor de godsdienstvrijheid in alle landen. Ook de Internationale Lutherse Raad heeft haar bezorgdheid geuit naar aanleiding van de kwestie-Räsänen.

Lees ook: Mogelijk 6 jaar cel voor Finse christenpoliticus na citeren 'homofobe' Bijbeltekst.

Reacties

"Ook uitte ze kritiek op de Evangelische Lutherse Kerk van Finland vanwege haar deelname aan de Gay Pride."Als je als kerk, je vertegenwoordigers daarvan in een bootje laat mee dobberen in zo'n stoet, dan ben je toch een ongelooflijk stelletje ranzige farizeeërs die zo graag laten zien hoe politiek correct ze zijn?Dus ja, die kritiek snap ik wel.
W
Wat ben ik blij met de reactie van de EA in Finland. Mensen zijn geschapen naar Gods beeld. Daarom mogen we nooit mensen verachten. Wie de mens ook is of wat hij ook doet. Elke benadering moet met diep respect plaatsvinden. Toch is het belangrijk dat Gods Woord blijft spreken. De begrippen zonde en genade zijn zo geweldig mooi en sterk. Wanneer het begrip zonde weer in onze maatschappij genoemd mag worden en dan de genade die God Geest door Jezus Christus, zal de druk op de psychiatrie enorm verminderen.
W
@Kosse Jonker

Je hebt deels gelijk, tegelijkertijd is hij de enigste politicus die zich eerlijk over de ware aard van de Islam durft uit te spreken, in dat opzich knap ik behoorlijk af op de politiek correcte lafheid van de christelijke politiek.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen