WIJN
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 mei 2021 door Redactie

CU en SGP stellen Kamervragen over boete Christenen voor Israël; SP vraagt zich af of boete hoog genoeg is

Het Israël Producten Centrum (IPC) van Christenen voor Israël kreeg recent een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat de etiketten op sommige flessen wijn nog steeds niet aan hun eisen voldoen. Gert-Jan Segers (CU) en Roelof Bisschop (SGP) hebben nu Kamervragen ingediend.

Het IPC kreeg in april een boete van 2100 euro opgelegd omdat volgens de NVWA de etiketten op meerdere flessen nog steeds niet kloppen. Er mag niet op de etiketten staan dat het product uit Israël komt omdat het in ‘betwist gebied’ gemaakt wordt. Eerder veranderde men de tekst ‘product uit Israël’ daarom al in ‘product uit een Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Dat was niet genoeg voor de NVWA en naar aanleiding van honderden klachten vanuit BDS Nederland werd nogmaals verzocht de tekst te veranderen. Dit gebeurde niet waarop een boete volgde.

Ongeljike behandeling
Er ontstond vervolgens verontwaardiging omdat men meent dat er sprake is van selectiviteit. Bij producten uit andere ‘betwiste gebieden’ wordt er namelijk niet gehandhaafd. “Deze handhaving en het opleggen van boetes doet het NVWA alleen met producten uit Israël”, reageerde Pieter van Oordt, directeur van IPC. “Geen enkel betwist of bezet gebied ter wereld wordt door de NVWA zo aangepakt als Israël. We zijn verbolgen over het feit dat de NVWA zich laat leiden door enkele klachten van anti-Israël-activisten die maar één doel hebben: Israël dwarszitten en boycotten. De NVWA mengt zich daardoor in een politieke discussie en kiest daarin heel duidelijk partij.”

Roelof Bisschop (SGP) en Caroline van der Plas (BBB) besloten daarom een motie in te dienen die pleitte voor gelijke behandeling. Deze motie werd door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen. Opvallend: D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, VOLT, DENK en BIJ1 stemden tegen de motie waarin werd opgeroepen tot gelijke behandeling.

Nieuwe motie
Gert-Jan Segers en Roelof Bisschop willen nu namens hun partijen weten wat deze motie betekent voor het handhavingsbeleid van de NVWA. Daarom heeft het tweetal Kamervragen ingediend bij demissionair minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag en bij demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Ze willen opheldering over de boete die het IPC heeft gekregen en duidelijkheid over de reden van de boete. Ze vragen zich onder meer af wat er nu precies fout is aan de tekst op de etiketten en of er ook in andere gevallen door de NVWA boetes zijn uitgedeeld.

Ook vraagt men zich af voor welke gebieden in de wereld dezelfde regels gelden als nu zijn toegepast bij de boete voor het IPC. Er zijn namelijk meer ‘betwiste gebieden’ in de wereld, waaronder de Westelijke Sahara. Segers en Bisschop willen weten of daar dezelfde regels voor gelden en vragen om een lijst met producten die van oorsprong uit de Westelijke Sahara komen.

“Het Israël Producten Centrum is beboet vanwege ‘Made in Israël’ producten van Joodse ondernemers uit Judea en Samaria”, schrijft Segers op Twitter. “Ondertussen zijn producten uit bijvoorbeeld de Westelijke Sahara onbestraft gewoon ‘Made in Marocco’. Samen met Roelof Bisschop navraag gedaan.”

SP vraagt zich af of boete hoog genoeg is
Niet iedereen in de Kamer denkt daar op dezelfde manier over. Zo was tegenstemmen bij de motie die voor gelijke behandeling pleitte wat SP betreft niet genoeg. Diezelfde dag diende Kamerlid Jasper van Dijk namelijk een motie in waarin hij zich afvroeg of de boete die het IPC had gekregen wel hoog genoeg is om “herhaling te voorkomen”. Hij wil “handel uit illegale nederzettingen” aan banden leggen.

Reacties

J
Was dinsdag nog bij CvI

Ook ik doe aan BDS!!

BUY --------- products from - Israël

DEFEND --- the state of ----- Israël

SUPPORT - the people of ---Israël

Verder wil ik het volgende aan de ´kaag´ stellen:

Verplaats onze/mijn ambassade naar JERUZALEM!
D
Dat doet Sigrid niet, haar man is Palestijn,vanuit de visie van Hamas en Abbas is ze zelfs een verdreven Palestijn die recht heeft op een woning in Israel. Het is maar dat jullie het weten.
Vanwege de partnerkeuze van Sigrid Kaag kan dit nog een hele discussie worden. Laten we dit buiten de politiek houden. Wel moet de overheid de NVWA ter verantwoording roepen en ze erop wijzen dat dit echt niet kan. Volledig eens met de ingediende motie van Segers en Bisschop. Als we politiek altijd de mond vol hebben van gelijke behandeling is het niet te begrijpen dat er nog zoveel partijen tegen de motie stemmen.

Of heeft het toch te maken met antisemitisme?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen