christelijk gezin orthodox joods jeruzalem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 mei 2021 door Redactie

Christelijk gezin 'ontmaskerd' als evangelisten onder orthodoxe Joden in Jeruzalem

Een christelijk gezin infiltreerde in de Joods-orthodoxe gemeenschap in Jeruzalem onder een valse identiteit. Verdachte uitspraken over Jezus door een van de kinderen leidden tot nader onderzoek. Beyneynu, een organisatie die toezicht houdt op evangelisatieprojecten in Israël, hield het gezin al jaren in de gaten ontdekte dat het gezin niet afstamde van een Auschwitz-overlevende. De ouders van vijf kinderen zouden een christelijke evangelisten uit het Amerikaanse New Jersey zijn en geen Joodse achtergrond hebben, meldt the Jerusalem Post

Amanda en Michael Elkohens emigreerden samen met hun vijf kinderen vanuit New Jersey naar Jeruzalem onder de valse identiteit van een Joods gezin. Ze maakten deel uit van de ultra-orthodoxe gemeenschap en Michael was werkzaam als rabbi. Gefinancierde evangelisatie is in Israël wettelijk verboden, daarnaast worden alle missionaire activiteiten streng gecontroleerd door de overheid. De manier van infiltratie in de gemeenschap was voor het gezin naar waarschijnlijkheid een manier om de controle te omzeilen en binnen de Joodse gemeenschap te evangeliseren.

De familie Elkohens werd gesteund door de Joodse gemeenschap, met name nadat Amanda werd gediagnosticeerd met kanker. Volgens Shannon Nussan van Beyneynu was Amanda actief op sociale media. Ze plaatste veel berichten over het jodendom, maar vaak met een christelijke toon of onderlaag. De moeder van het gezin is inmiddels aan de ziekte overleden en volgens Joodse rituelen begraven. 

"Er zijn zoveel vragen. Waarom zou Amanda als christen op een Joodse begraafplaats willen worden begraven volgens de Joodse rituelen? Hoe kon ze daar als christen achter staan?", vraagt Shira Kallus Zwebner zich af. Shira zat met Amanda op een praatgroep en trok veel met de christelijke vrouw op. Daarnaast heeft Shira, met veel anderen uit de Joodse gemeenschap, vragen over de rituelen die werden uitgevoerd door Michael. "Hoe zit het met de jongens die hij heeft besneden en begeleid bij hun bar mitzvah? Behoren zij nu tot de gemeenschap?"

Michael Elkohens was een christelijke evangelist uit Amerika. Hij werd al jaren in de gaten gehouden door Beyneynu. In 2014 werd Michael geconfronteerd door Beyneynu wegens illegale evangelisatie onder joden, maar was hij plotseling 'verdwenen'. Niet veel later dook hij opnieuw op in de Heilige stad en raakte hij actief in French Hill, waar het gezin nog steeds woont. Hij deed zich hier voor als een rabbi. "Hij begon een leugen vol leugens", aldus Shannon Nussan van Beyneynu.

Het rookgordijn van de familie werd langzaam opgeheven toen een van de dochters (15) uit het gezin op school over Jezus begon te praten. Het gezin werd volgens the Guardian al jaren in de gaten gehouden. Op dit moment woont het gezin nog steeds in de wijk French Hill in Jeruzalem. De kinderen gaan niet meer naar school. Joodse leiders uit de wijk zijn verbijsterd en proberen de situatie verder af te handelen.

Reacties

G
Wat de motivatie van deze mensen ook geweest mag zijn, dit gedrag kan ik toch niet anders omschrijven als bedrog. Ronduit beschadigend naar de Joodse gemeenschap, waar vertrouwen grondig is geschonden. Maar ook beschadigend naar de christelijke gemeenschap, omdat de naam van Christus hiermee aan bedrog wordt gekoppeld. Tevens is dit een kras op de altijd nog delicate verhouding tussen Joden en christenen. Al met al een slechte zaak.
P
Het is gemakkelijk om deze mensen te veroordelen. Aan de achternaam Elkohens te oordelen is het heel waarschijnlijk, dat het een Joodse familie betreft die Jezus, Jesjoea, als hun verlosser hebben leren kennen. Als ze geen Joodse wortels hadden gehad, hadden ze waarschijnlijk ook geen alija naar Israël kunnen maken. Dus wat is dan het bedrog nog? Ik kan de reacties van orthodoxe Joden wel begrijpen, maar het is een schande dat messiasbelijdende Joden heel vaak geen alija naar Israël kunnen maken, maar een atheïstische of boeddhistische Jood wel
C
Als je Elkohens heet lijkt het me waarschijnlijk dat er van joodse roots sprake is; als je Jeshua als Verlossser aanneemt houd je niet op met joods zijn - word je tegenwoordig ook wel Messias-belijdende jood genoemd. En dan vier je ook de bijbelse feesten.

Dus waar begint het bedrog als dit gezin zich aansluit bij een joodse gemeente?
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen