Beautiful Land Initiative
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 mei 2021 door Israël Today

Israëli’s verbazen zich over christenen die hun zwerfafval opruimen

Israëli’s brengen hun vrije tijd graag buiten door en laten dan vaak afval achter. Iedereen die hier wel eens is geweest en goed heeft rondgekeken, weet waar ik het over heb; Israël heeft een groot zwerfafvalprobleem. De nieuwe immigrant Jordan besloot iets aan de vervuiling van het land te doen en begon met het opruimproject ‘Beautiful Land Initiative’, oftewel BLI (‘bli’ betekent in het Ivriet ‘zonder’). Jordan realiseert de opruimactie voornamelijk met de hulp van christelijke toeristen.

Israël Today is opgericht in 1978 en beantwoordt aan de roeping om de bron te zijn van eerlijke en evenwichtige berichtgeving over en vanuit Israël. Het tijdschrift brengt actueel nieuws, rechtstreeks vanuit Jeruzalem - het centrum van de wereldaandacht.

Hoe is het Beautiful Land Initiative tot stand gekomen?
Jordan: "Jaren geleden wandelde ik als toerist op de berg Karmel. In een bos zag ik een open plek vol zwerfafval. Ik bad: 'God, als ik weer naar Israël kom, ga ik uw land schoonmaken.' In 2014 immigreerden mijn vrouw en ik naar Israël. Op een dag las ik Psalm 37: 3 en 4: ‘Vertrouw op de Heer, en doe het goede, bewoon het land en leef er veilig. Zoek je geluk bij de Heer, Hij zal je geven wat je hart verlangt.’ Het was mijn hartenwens om dit land mooier te maken. Ik had het er met mijn vrouw over, en opeens wisten we waarom we hier zijn. De volgende dag vertelde ik iemand over mijn idee om mensen van over de hele wereld hier naartoe te halen om zwerfaval op te ruimen om zo een cultuuromslag te bewerkstelligen. Als reisleider beloofde Jordan zijn reisgroepen te mobiliseren. En zo begon in september 2015 BLI."

En toen ben jij vuilniszakken gaan vullen?
"Precies. Op de eerste dag hadden we zestig zakken vol. Strandgangers en bewoners kwamen naar ons toe. Een vrouw zei met tranen in haar ogen: 'Ik kom al jarenlang elke dag hier en ik heb het strand nog nooit schoon gezien.' We hadden een hartenwens van deze vrouw vervuld. En dat kostte echt wel de nodige moeite, want veel afval was te vies om aan te pakken."

Wie zijn die helpers?
"Er hebben in totaal 5.600 vrijwilligers uit wel 42 verschillende landen deelgenomen en driekwart daarvan zijn evangelische christenen. Bewoners vragen wie deze mensen zijn. 'Waarom spenderen zij hun geld en vakantiedagen om hier onze troep op te ruimen?' Deze Israëli’s zien vrijwilligers die door God zijn aangeraakt, mensen die zich vereerd voelen om te helpen Israël schoon te maken. Sommigen zijn ronduit verbijsterd. Een keer zagen orthodoxen ons en die riepen 'Mashiach achshav! De Messias nu!' Zij zagen ons vrijwilligerswerk als een teken dat de Messias spoedig komt."

Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit Israël Today.

Klik hier om abonnee te worden van Israël Today!

Reacties

Moeten we hier ook meer doen. Amsterdam ligt ook vol met zwerfafval. Als ik mijn ommetje maak, rapen mijn man en ik vaak afval op.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen