Algerije vlag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 mei 2021 door Israël Today

'Veel Algerijnen bekeren zich momenteel tot het christendom'

"Momenteel vindt een wonderbaarlijke ontwikkeling plaats, want veel Algerijnen bekeren zich tot het christendom. Het is een fenomeen dat vriend en vijand verrast, maar het is een werkelijkheid waar niemand omheen kan", zei Angie Saad, een Algerijnse moslima die nu in Jezus gelooft, onlangs in gesprek met Israël Today. Israëlcorrespondent Rami Dabbas sprak met haar.

Israël Today is opgericht in 1978 en beantwoordt aan de roeping om de bron te zijn van eerlijke en evenwichtige berichtgeving over en vanuit Israël. Het tijdschrift brengt actueel nieuws, rechtstreeks vanuit Jeruzalem - het centrum van de wereldaandacht.

Saad: "Overal in het land zijn christelijke gemeentes die tot op zekere hoogte vorm kunnen geven aan hun geloof in Jezus. Verder zijn christenen op allerlei terreinen sterk betrokken bij de samenleving. Maar we stuiten op veel problemen. Bijna alle Algerijnse christenen komen uit de islam. De shariawetgeving beschouwt ze daarom als afvalligen die vervolgd mogen worden. Een controversiële wet uit 2006 regelt de wijze waarop niet-moslims hun geloof mogen uitoefenen. Volgens Decreet 06-03 mogen christenen zonder toestemming van de overheid geen kerkdiensten houden. En elke religieuze uiting die in strijd is met de in Algerije geldende shariawet is verboden."

Hoe reageren de autoriteiten op de toename van het christendom?
"De overheid heeft een verbod op bekering uitgevaardigd. Wie zich daar niet aan houdt kan rekenen op een fikse straf. Toch neemt het aantal christenen hand over hand toe, vooral in het noorden van het land. Sommige zijn bang om openlijk hun geloof te belijden. Er zijn al heel wat christenen gearresteerd, en ten minste vijftig kerken zijn van hogerhand gesloten onder het voorwendsel dat ze geen vergunning hadden om samenkomsten te houden. Een opmerkelijk voorbeeld was de sluiting van de centrale protestantse kerk in Tizi Ouzou, een van de grootste steden van Algerije. Deze ene kerk had twaalfhonderd leden en was dankzij een vergunning uit 1974 sinds de jaren negentig actief."

Hoe reageren christenen op deze beperkingen?
Angie Saad: "Vanwege de kerksluitingen organiseerden christenen vreedzame prostesten in veel steden, ook in Tizi Ouzou. Er waren heel wat moslims die zich bij de demonstranten voegden, omdat ook zij voor godsdienstvrijheid pleiten. Lokale mensenrechtenorganisaties deden tevergeefs een beroep op de autoriteiten om te stoppen met hun willekeurige aanvallen op christelijke kerken. Het lijkt de regering alleen maar in hun besluit te sterken. De minister van Binnenlandse Zaken benadrukte in een persbericht dat er geen kerken gesloten waren, maar ‘pluimveestallen’. Net zoals in elk islamitisch land zonder godsdienstvrijheid, moeten Algerijnse christenen moedig zijn om hun geloof te beleven en uit te dragen."

Bovenstaande citaten zijn afkomstig uit Israël Today.

Klik hier om abonnee te worden van Israël Today!

Reacties

C
Welkom, nieuwe broeders en zusters! Prijs de Heer dat Hij jullie harten aanraakt!
Elia op de Karmel (1 Koningen 18: 24) Er zijn meerdere vermeende goden die in deze wereld worden aanbeden. De God die met vuur antwoordt zal God zijn. M.a.w., De God van Abraham, Isaac en Jacob maakt zich bekend door Zijn woord, de Bijbel. Het is aan de mens om de keuze te maken of zij deze God willen aanbidden. Die innerlijke keus, gevolgd door gebed, kan door geen mens worden verhinderd. Het is een zaak van je eigen wil. Zelfs uiterlijke repressie kan deze innerlijke keus, niet verhinderen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen