oorbellen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

05 mei 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn ouders geloven dat ik niet zomaar bekeerd kan zijn als ik make-up en oorbellen draag'

"Ik draag soms wat make-up, een beetje spul omdat ik last heb van puistjes etc. Ik doe dit voor mezelf en niet om mooi te zijn voor een ander. Ik kan er met mijn ouders niet over praten omdat zij geloven dat je nooit zomaar bekeerd kan zijn en dat God je niet ‘zomaar’ aanneemt, dus als je make-up en oorbellen draagt. Ook moet je volgens hen heel diepe zondekennis hebben en jezelf onderzoeken, pas dan kan het. Maar ik heb het gevoel dat God bij me is en me niet verlaat. Is dit een goede gedachte", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Dat spreken over zondenkennis heeft twee kanten", maakt evangelist Jan van Dooijeweert duidelijk. "In de eerste plaats als je tot geloof mag komen, bekeerd wordt, je bekeert, gaat geloven in de Heere Jezus, dan krijg je pas echt besef van je zonden. Dan ga je zien wat het Hem heeft gekost om voor mijn en jouw zonden te betalen. De andere kant is een heel gevaarlijke opstelling: je moet heel veel zondenkennis hebben voordat je bekeerd kunt worden. Voordat je naar de Heere Jezus gaat vragen. Dan wordt zondenkennis een bepaalde voorwaarde om tot geloof te kunnen komen. Die gedachte is verfoeilijk!

Laat de Bijbel ons de weg wijzen, dan hebben we een heel goede gids, Gods Leidraad voor het leven. De apostelen geven goede adviezen voor een christelijk leven. Het was tenslotte een duidelijke ingrijpende verandering als je tot het waarachtig geloof in Jezus kwam. De Heere Jezus noemt het: 'Opnieuw geboren worden.' De betreffende man of vrouw, jongen of meisje, wordt van dood, levend. Het kan niet zo zijn dat je dat niet merkt. Paulus predikte terstond Christus. Mattheüs 9:9 sprong overeind en volgde Jezus. Jakobus en Johannes verlieten direct hun visnetten. De kamerling uit Ethiopië vervolgde zijn weg met blijdschap. Een advies van de apostel Paulus voor mensen die tot geloof in de Heere Jezus gekomen zijn lees ik in Efeze 4:17-32."

"Pak nu je Bijbel en ga dit stukje eens rustig lezen", adviseert Van Dooijeweert. "Bekering, oude mens, nieuwe mens, totale verandering, van dood levend worden, van Adam overgezet in Christus... Dat kan niet verborgen blijven. Dat vraagt ook om daden en keuzes. Ik zet hier de kern van dit Bijbelgedeelte neer: Efeze 4 vers 22-24: '...dat u, wat betreft de vroegere levenswandel, de oude mens aflegt, die te gronde gaat door de misleidende begeerten, en dat u vernieuwd wordt in de geest van uw denken, en u bekleedt met de nieuwe mens, die overeenkomstig het beeld van God geschapen is, in ware rechtvaardigheid en heiligheid.'

Zie je dat de Heilige Geest ons aanwijst dat er een totale vernieuwing plaats vindt en dat Hij ook wijst op onze verantwoordelijkheid hierin. Dan wijs je gewoon op de kleren en een ringetje en een oorbelletje en je bent klaar? NEE! Daar ben je er niet mee. Er wordt iets heel anders aangewezen: de buitenkant is niet bepalend, maar de binnenkant. De veranderingen komen van binnen uit.

'Zie je wel!', hoor ik dan al iemand roepen, 'een ieder moet in zijn of haar hart ten volle verzekerd zijn dat hij of zij het goed doet.' NEE! Dan wordt onze opvatting bepalend voor wat goed of verkeerd is. We mogen in vrijheid leven als we de Heere Jezus kennen. Maar een vrijheid in verbondenheid met Hem en Zijn Heilig Woord. Dat leert ons de Efezebrief. Dat leert ons de Heilige Geest", aldus de evangelist uit de Gereformeerde Gemeenten.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

J
In Hooglied word prachtige beschreven over ringen en de schoonheid Vd vrouw.J
Kees, dat zou ik niet willen beweren. Wel is het zo dat het uiterlijk onderscheid mogelijk wat minder zichtbaar is.
E
Jammer dat de babydoop aangehaald wordt...de baby heeft nu juist géén ‘oude mens’ én kan die niet bewust afleggen, van wedergeboorte kan daarbij dus geen sprake zijn. Verder heb ik medelijden met deze jonge vrouw met ouders die, waarschijnlijk goedbedoelend, vastzittend in een zwaar kerkelijke doctrine, vergeten wat de Bijbel zegt...uiterlijk is niet bepalend, het hart ziet God aan.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen