Schreeuw om Leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2021 door Redactie

Onrust Schreeuw om Leven duurt voort; groep wakers splitst zich af

Het was al langer onrustig bij Schreeuw om Leven, maar nu is het ook daadwerkelijk tot een splitsing gekomen. Een groep wakers heeft namelijk besloten om niet langer onder de paraplu van de stichting te opereren. Zij gaan verder onder een eigen naam: ‘Kies leven’.

Het is dezelfde groep vrijwilligers die begin dit jaar al het vertrouwen besloot op te zeggen in het huidige bestuur met een motie van wantrouwen. ‘Op velerlei wijzen hebben wij gebeden en verzocht om herstel en openheid’, schreven ze daar destijds over. ‘Dit heeft echter niet mogen baten.’ Daarom kwamen ze met een statement waarin ze het vertrouwen in het volledige bestuur opzegden. Met dat statement is tot op de dag van vandaag echter niets gedaan, waardoor de groep van zo’n 70 vrijwilligers geen andere weg ziet dan zich af te splitsen van de stichting.

Schreeuw om Leven stelt overigens dat het gaat om minder vrijwilligers. Bestuursvoorzitter Jan Dirk van Nifterik zegt tegenover het Reformatorisch Dagblad dat er inderdaad 70 personen de eerdere motie van wantrouwen hebben ondertekend. Een deel daarvan is volgens hem zonder toestemming op de lijst gezet en bij een ander deel is het vertrouwen hersteld na gesprekken. Volgens Van Nifterik hebben slechts 15 leden zichzelf afgemeld de afgelopen maanden.

Vorig jaar ontstonden er problemen bij de stichting die ooit door Bert Dorenbos werd opgericht. Wat die problemen precies waren, is tot op de dag van vandaag intern gehouden. Het zorgde hoe dan ook tot een groot verschil in visie tussen directeur Kees van Helden en het bestuur van de stichting. Dit zorgde er uiteindelijk zelfs voor dat Kees van Helden opstapte als directeur, waarschijnlijk onder druk van het bestuur. De groep die zich nu afsplitst van Schreeuw om Leven wilde destijds het liefst dat Van Helden terugkwam: ‘Het betreurt ons zeer dat het bestuur gemeend heeft afscheid te moeten nemen van een bevlogen leider. Het ongenoegen hierover onder de vrijwilligers en de schade aan de organisatie is groot.’

Destijds gaf het bestuur ook nog aan in gesprek te gaan met de ontevreden vrijwilligers. Dat heeft dus niet het gewenste resultaat gehad aangezien een deel van hen nu heeft besloten om ‘Kies Leven’ te beginnen. Volgens het Reformatorisch Dagblad is Kees van Helden niet betrokken bij het nieuwe initiatief.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen