Ajax
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2021 door Redactie

Christelijke partijen Amsterdam stellen vragen over 'spontaan' kampioensfeest Ajax

De christelijke partijen in de gemeenteraad van Amsterdam willen uitleg van burgemeester Halsema over het feest dat in de stad losbarstte na het kampioenschap van Ajax. Er werd spontaan een huldiging georganiseerd, iets dat de burgemeester ten strengste verboden had. Toch greep ze niet in. Er waren 12.000 mensen aanwezig. Er werd ook een persfotograaf aangevallen

De aanwezigen vierden feest en hielden daarbij op geen enkele wijze rekening met de coronamaatregelen. Er werd geen afstand gehouden, luid gezongen en geschreeuwd en er was ook geen mondkapje te zien. Ook de spelers en het bestuur van Ajax deden volop mee aan het feest. De politie greep niet in. Gerjan van Heuvel, vroeg namens ChristenUnie Amsterdam al schriftelijk om uitleg van burgemeester Halsema. Ook Diederik Boomsma stelde namens het CDA vragen.

De ChristenUnie wil onder meer weten waarom er geen noodverordening in het gebied rondom de Johan Cruijff Arena gold. Ook andere partijen hebben inmiddels laten weten vragen te gaan stellen aan de burgemeester. Een woordvoerder van de voetbalclub sprak zondag van een “spontane actie” toen gevraagd werd naar het feest. Boomsma moet daar tegenover AT5 om lachten: “Spontane actie? Het was niet zo’n heel spannende competitie volgens mij. Je had dit kunnen voorzien.”

BLM
Opvallend is vooral dat Halsema bij andere gebeurtenissen in de stad wel snel en hardhandig de ME liet ingrijpen. Zo voerde men diverse malen op het Museumplan charges uit als daar teveel mensen bijeen kwamen. Ook werden er verschillende demonstraties tegen het coronabeleid op hardhandige wijze beëindigd. Vorig jaar besloot Halsema ook al niet in te grijpen bij een demonstratie van Black Lives Matter (BLM) waar de coronaregels met voeten werden getreden. Destijds zei ze dat de demonstratie té belangrijk was.

Aanval op de pers
Maandagavond meldde het Parool trouwens dat er tijdens het feest van de Amsterdamse voetbalploeg ook een persfotograaf is mishandeld. Hij maakte foto’s van de feestende menigte en werd plotseling hard in zijn rug getrapt. Ook kreeg hij een vol bierblik tegen zijn hoofd, waardoor hij een bloedende wond opliep aan zijn oor.

Reacties

K
Vanavond compenseren we het weer met een lege dam.
J
Ach geef die jongens hun feestje, in de buitenlucht is het besmettingsrisico nihil. Er zijn in Amsterdam wel ergere dingen gaande waar de christelijke fracties zich druk over zouden kunnen maken.
S
@Jan van Egmond: als buitenlucht het enige argument is dan hadden de terrassen al lang open gemogen en dan kun je alle evenementen ook wel door laten gaan. Het is heel goed dat er scherp op willekeur wordt gelet. Met betrekking tot de burgemeester van de stad speelt deze vraag ook op andere vlakken die geen betrekking hebben op het geloof.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen