Meronberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2021 door Redactie

Tien kinderen onder dodelijke slachtoffers Joods religieus feest; experts waarschuwden al jaren voor veiligheid

Langzaam maar zeker komen de gruwelijke details naar boven van het drama dat zich vrijdag afspeelde tijdens een Joods religieus feest in het noorden van Israël. Door de grote drukte ging het helemaal mis en kwamen tientallen mensen door verdrukking om het leven. Nu blijkt dat er ook tien kinderen onder de dodelijke slachtoffers zijn.

Dat melden verschillende media op basis van het autopsierapport dat dit weekend werd vrijgegeven. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers van het drama staat inmiddels op 45. De jongste daarvan is slechts 9 jaar. Bovendien zijn er twee Joodse families die twee kinderen verloren door de gebeurtenissen tijdens het Joodse feest Lag BaOmer. De slachtoffers kamen om het leven door verdrukking nadat er in de menigte paniek uitbrak en mensen begonnen te rennen. Omdat er teveel mensen in een te kleine gang stonden, ging dat helemaal mis. Er raakten ook nog eens 150 mensen gewond.

Zaterdag werd er in Tel Aviv een speciale wake gehouden voor de slachtoffers. Ook premier Benjamin Netanyahu reageerde al op de gebeurtenissen. Hij noemde het een “grote ramp”. Er is in Israël veel kritiek op de autoriteiten die oogluikend toestonden dat er meer dan honderdduizend mensen voor het feest bijeenkwamen terwijl dit gezien de ruimte onverantwoord is. Er wordt door experts al jarenlang gewaarschuwd dat het een keer ontzettend misgaat tijdens dit festival als er zoveel mensen bij elkaar komen.

Ieder jaar komen er meer dan honderdduizend orthodoxe joden naar de Meronberg om rabbi Sjimon bar Jochai te herdenken. Deze populaire rabbi uit de tweede eeuw wilde dat zijn overlijdensdag een feestdag zou worden en dat wordt tot op de dag van vandaag opgevolgd. Zijn graftombe ligt op de Meronberg. Er worden tijdens het festival tal van activiteiten georganiseerd en men kampeert ook op de Meronberg. Ieder jaar opnieuw is het gigantisch druk en daar zijn lang niet alle faciliteiten op berekend waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Lees ook: Tientallen doden bij Joods religieus festival.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen