ds a kort
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2021 door Redactie

Dominee Kort voortdurend bedreigd na onrust Mieraskerk

Het mag dan minder in de media terecht komen, nog steeds wordt ds. A Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel bedreigd. Vorige week viel er opnieuw een dreigbrief op de deurmat waarin werd gesteld dat er een aanslag gepleegd zou worden tijdens de eredienst.

In de brief werd op expliciete wijze beschreven dat er tijdens de eredienst van de zondag erna een explosief zou afgaan in de volle kerk. Dat is gelukkig niet gebeurd. Er stond onder meer in dat de predikant ‘eraan zou gaan’. Het is inmiddels alweer de vierde dreigbrief die Kort in enkele weken tijd heeft ontvangen. Iedere keer opnieuw wordt daarbij gedreigd met een aanslag die de dominee niet zou overleven.

Het is al maandenlang onrustig rondom de Mieraskerk. Dat begon met uitspraken die ds. A. Kort deed in een brief aan de gemeente Krimpen aan den IJssel. Daarin riep hij mensen op om zich te bekeren en stelde hij dat corona een gericht van God is. Hij maakte bekering ook specifiek door onder meer over euthanasie en zondagsrust te beginnen in de brief. Verder schreef hij dat de “roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen” uitgebannen dienen te worden. Daarmee doelde de predikant op homoseksualiteit.

Hoewel hij niet schreef dat homo’s als personen moeten worden verbannen, is dat wel hoe het werd opgevat door veel mensen. Er ontstond behoorlijk veel ophef en de brief werd breed uitgemeten in de media. Dat Tim Hofman de predikant in zijn programma ‘Boos’ vervolgens onterecht wegzette als een racist, hielp allesbehalve mee. Tot op de dag van vandaag weigert Hofman dit te rectificeren. Ook het feit dat de kerk diensten met veel bezoekers blijft organiseren in coronatijd leidt tot negatieve beeldvorming.

De situatie escaleerde toen een journalist voorafgaand een kerkdienst vragen probeerde te stellen aan kerkgangers. Een kerkganger viel de journalist van achteren aan. Deze kerkganger werd opgepakt en de kerkenraad bood publiekelijk excuses aan. Vanaf dat moment worden de kerk en de predikant echter stelselmatig bedreigd. En het bleef niet alleen bij dreigementen. Zo werd er een vuurwerkbom bij de Mieraskerk gelegd, waardoor een gedeelte van de voorkant eruit geblazen werd. De beveiliging werd destijds flink opgeschroefd. De politie was net bezig deze terug te schalen toen de meest recente dreigbrief bij de predikant en zijn vrouw binnenkwam. Daarom heeft de politie dit terugschalen uitgesteld.

Lees ook: Tim Hofman zocht een refodominee maar trof een Gideonsbende.

Reacties

Heel triest dat bepaalde zinnen uit de brief van ds. Kort zo verdraaid zijn, en zo zijn opgevat alsof deze man homofoob zou zijn, en dat sommige mensen menen hem te moeten bedreigen.

Maar voor ds. Kort gelden ook de woorden van Jezus: “Zalig zijt gij, wanneer men u smaadt en vervolgt en liegende allerlei kwaad van u spreekt om Mijnentwil” (Matt. 5:11).

G
Hoe triest, aanslagen en dreigingen daarvan omdat je uitkomt voor je hartelijke overtuiging. Vrijwel geen aandacht hiervoor in de media. Het moest eens andersom zijn, dan schreeuwde men moord en brand, de wereld zou te klein zijn want ja, politiek correct dan he. Ik wens de Ds en zijn gemeente Gods nabijheid en bescherming toe alsmede de moed en standvastigheid om de bijbelse norm te blijven uitdragen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen