depressief persoon
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 mei 2021 door Jeffrey Schipper

'Ik heb een zelfmoordpoging gedaan en worstel veel met suïcidale gedachten'

"Ik heb een zelfmoordpoging gedaan en worstel veel met suïcidale gedachten en neigingen. Ben ik door mijn T.S. (tentamen suicidii; mislukte zelfmoordpoging) schuldig aan het zesde gebod (gij zult niet doodslaan, red.) en moet ik daarvoor openbare schuldbelijdenis doen?", vraagt een vragensteller zich af in de vragenrubriek van Refoweb.nl. "En hoe komt het met de Heere weer in orde?"

"Je deelt op een open en bewogen wijze mee dat je een TS hebt gedaan. Dat is een aangrijpende mededeling", merkt N. J. Teerds, ouderling binnen de Gereformeerde Gemeenten op. "In elk geval hoop ik dat je je neigingen en gedachten met een professionele hulpverlener bespreekt en blijft bespreken. Met deze gedachten en neigingen moet je op een andere manier mee leren omgaan. Ze moeten het liefst helemaal verdwijnen. Met de hulpverlening kan daaraan gewerkt worden en vanuit het pastoraat en de gemeenten kan er om gebeden worden."

"De HEERE zelf zorgde ervoor dat zondaren gered konden worden. Daarvan mag je ook persoonlijk getuigen: door God opgezocht en opgeraapt. 'Ik ben gevonden van degenen, die naar Mij niet zochten' (Jes. 65:1). Als je dat zo mag beleven, dan geeft dat rust. Echter al degenen die God door Zijn liefde trok, gaan de strijd in. De kinderen Israëls konden in Elim niet blijven, zij moesten verder reizen door de woestijn. Zo gaan al Gods kinderen de strijd in. Dat zul je zeker herkennen."

"Jouw zonde, die je begrijpelijk koppelt aan het zesde gebod, is geen groter zonde dan die van overspel, diefstal, vloeken of roddelen", vervolgt de ouderling. "Iemand die de Heere liefheeft heeft te strijden tegen de zonde. Vraag het aan al Gods kinderen. Ze moeten strijden tegen de zonde, hun boezemzonde. Soms verliezen ze de strijd en vallen ze in de zonde. Wat mogen we tegen die mensen zeggen? Jezus is de Zaligmaker van zondaren. Zijn bloed reinigt van ALLE zonden. Dat geldt ook voor jouw zonden, hoor!"

"Je hebt ook nog een vraag gesteld of je openbare schuldbelijdenis zou moeten doen. Daarover zou ik wel eens wat dieper willen doorspreken. In hoeverre was er sprake geweest van moedwilliglijk in gevaar begeven? Maar ga er eerst voor zorgen, dat je dagelijkse benauwdheid, je gedachten en neigingen verminderen. Dat heeft prioriteit", geeft Teerds mee.

Lees ook: Ds. Peet: "Ik weiger te geloven dat er voor zo iemand geen hoop zou zijn" en Deze twee dominees begeleiden mensen die worstelen met zelfdoding.

Heb ook jij last van zelfmoordgedachten, heb je hier vragen over of ken je iemand die hier last van heeft? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie.


Zelfmoord
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Vrouw van voorganger die zelfmoord pleegde plaatst hartverscheurende video op Instagram
- Weduwe voorganger spreekt zich uit na zelfdoding van haar man
- Hanneke Schaap: "Beweren dat God Zijn kinderen voor zelfmoord bewaart, is valse gerustheid"
- Jan-Kees geniet na verlies vrouw en dochter toch weer van het leven: "De banden van rouw en verdriet zijn verbroken"
Meer over Zelfmoord »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Reacties

K
Dit verhaal doet mij denken aan de roman “ Ik was een christen”, van Maria Rosseels. De hoofdpersoon begaat drie grote zonden, om tenslotte aan het eind van zijn leven te beseffen dat hij het geloof heeft behouden.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen