kerk corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 mei 2021 door Redactie

'Zeker vijftig reformatorische kerken hielden zich niet aan overheidsadviezen'

Tijdens de coronacrisis hebben lang niet alle kerken zich aan de adviezen van de overheid gehouden. Uit een onderzoek van Dit is de Dag en het Nederlands Dagblad blijkt dat zeker vijftig reformatorische kerken met meer dan 100 mensen bij elkaar kwamen. Volgens de kerken zelf hebben de diensten overigens niet tot besmettingen geleid.

Men heeft voor het onderzoek ruim 100 reformatorische kerken benaderd met de vraag of ze het afgelopen half jaar diensten hebben georganiseerd en hoeveel personen daarbij welkom waren. Het grootste gedeelte van dat half jaar was het advies van de overheid om helemaal geen fysieke diensten te organiseren en alles online te doen. Sinds deze week is het advies van het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) aangepast naar maximaal dertig bezoekers, of wanneer kerken meer dan 300 zitplaatsen hebben tien procent van de capaciteit.

Uit het onderzoek blijkt dat veel reformatorische kerken zich niet aan het advies hebben gehouden. Zeker vijftig kerken lieten tijdens hun diensten de hele tijd al meer dan honderd bezoekers toe en bij minstens vijftien kerken waren er zelfs 250 kerkgangers of meer welkom. Meer dan 75 procent van het aantal kerken dat is benaderd geeft aan dat meer dan 10 procent van het aantal zitplaatsen bezet was tijdens kerkdiensten.

Ook andere adviezen werden volgens het onderzoek in de wind geslagen. Zo werd kerken sterk aangeraden om niet te zingen tijdens de erediensten. Uit dit onderzoek blijkt echter dat negen van de tien reformatorische kerken toch besloot om te zingen, zij het in aangepaste vorm. Zo wordt er opgeroepen dit ingetogen te doen en zijn er minder zangmomenten ingelast per dienst.

Overigens betekent dit niet dat de bewuste kerken nergens rekening mee houden. Hoewel men meer bezoekers verwelkomt dan geadviseerd, worden er wel met alle andere adviezen een maatregelen rekening gehouden. Denk daarbij aan anderhalve meter afstand en hygiëneregels. Ook werken veel kerken met een reserveringssysteem en heeft men het in en uitgaan van de kerk op een andere manier geregeld op de kans op menselijk contact en besmettingen zoveel mogelijk te reduceren. Zelf geven de kerken dan ook aan dat er bij hen geen enkele coronabesmetting is te herleiden naar de eredienst.

Lees hier meer over het onderzoek.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen