Kavinas en Hariskram kregen de diagnose lepra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

SAMEN MET LEPRAZENDING

 

Schooldirecteur: ’Zij eruit, of ik eruit’

‘Als die jongens op mijn school blijven, vertrek ik.’ De schooldirecteur van Kavinas (11 jaar) en Hariskram (7) reageert resoluut als hij hoort dat de broertjes lepra hebben. Hoewel de broertjes in behandeling zijn en de besmetting gestopt is, wil de school hen niet langer als leerling hebben. De vooroordelen gonzen in ‘t rond: ‘ze zullen wel iets ergs gedaan hebben, dit is Gods straf’ en ‘blijf uit hun buurt, ze besmetten je’.

Leprazending
Elke twee minuten krijgt iemand te horen: ‘jij hebt lepra’. Mensen die nu dringend hulp nodig hebben. Voor 24 euro maak jij iemand lepravrij.

Rug vol vlekken 
Kavinas en Hariskram zijn de zoontjes van Sanjer en Ampika. Ze wonen in Batticaloa, Sri Lanka. Op een dag is Kavinas’ rug bezaaid met vlekken. Moeder zoekt hulp in een huidkliniek. Helaas krijgt hij een onjuiste diagnose en daardoor een verkeerde behandeling. De gevoelloze vlekken verspreiden zich over zijn hele lichaam.

Vader: "Kon ik het maar van hen overnemen…"

Ten einde raad gaat moeder terug naar de huidarts. Die schakelt hulp van Leprazending in. Na onderzoek blijken zowel Kavinas als Hariskram lepra te hebben. Zijn moeder, in tranen: "Zo’n heftige diagnose hadden we nooit verwacht.’’ Zijn vader vult aan: ,,Kon ik het maar van hen overnemen…’ 

‘Ga weg’, riep iedereen 
Op school zijn leerkrachten, klasgenootjes en schooldirecteur geschokt. Als de broertjes na een tijdje weer op school komen, reageert iedereen overstuur: ze mogen het plein niet op. ‘Ga weg, wij willen niet besmet raken!’, wordt er geroepen. "We zochten hulp bij de leprawerkers en zij maakten er samen met de onderwijsinspecteur werk van. Mijn zoons mochten naar school, maar ondanks die uitspraak, hielden docenten en de directeur hen tegen’’, vertelt moeder.

Lepra is goed te genezen
Als Leprazending hielden wij voorlichtingsacties en legden overal uit dat lepra goed te genezen is. Zodra een leprapatiënt behandeld wordt, is na 72 uur besmettingsgevaar gestopt.

Vrienden, familie, buren en alle naasten kregen preventief medicijnen, zodat lepra geen kans krijgt

Besmetting gestopt
Uit brononderzoek bleek dat de broertjes besmet zijn geraakt via hun neefje. Vrienden, familie, buren en alle naasten kregen preventief medicijnen, zodat lepra geen kans krijgt. Zo wordt leprabesmetting gestopt.

Op weg naar volledig herstel
Na lang getouwtrek mogen de broers uiteindelijk weer de school binnen. In al die tijd hadden ze thuis zelf huiswerk bedacht. "We wilden graag op niveau blijven’’, zeggen ze. "Vooral ik’’, zegt Hariskram. "Omdat ik examen moest doen om te mogen doorstromen.’’ Zijn inzet wordt beloond: hij scoort het beste van al zijn klasgenoten. Het schoolhoofd houdt helaas voet bij stuk en legt zijn functie neer…  de broers zijn op weg naar volledig herstel, al gaat het genezingsproces van Kavinas langzamer dan verwacht. Hij heeft nog intensieve behandeling nodig.

‘Spoor alstublieft alle kinderen met lepra op’

"Ga alstublieft door het met werk dat jullie doen’’, benadrukken de ouders. "We weten dat meer kinderen in deze omgeving lepra hebben. Spoor hen snel op, zodat jullie ze op tijd kunnen behandelen. Zonder hulp zouden wij nu afgezonderd leven en kampen met handicaps en wonden. Wij zijn diep dankbaar voor alle hulp, waardoor lepra gestopt is en we een hoopvolle toekomst hebben.’’ Hariskram reageert: "Later wil ik bij de verkeerspolitie werken.’’ Tja, dan wil Kavinas niet achterblijven: "Ik wil luitenant worden!’’

Draag ook bij aan het werk van Leprazending